Емоционалният глад - има начини да се справим

Емоционалният глад - има начини да се справимОпитваме се да отслабнем, но постоянно страдаме от пристъпи на глад и желание да ядем за утеха или радост. Отслабването е трудна цел и, за да го постигнем, трябва да придобием контрол не само над тялото, но и над емоциите си.
Да се научим да разпознаваме истинския глад от емоционалните пристъпи на апетит за храна
Първата стъпка към каквато и да е промяна е да си изясним различията между моментите, когато наистина сме гладни, и онези, когато имаме емоционален пристъп, който ни кара да ядем за успокоение. Ако не сме съвсем наясно как да правим тази разлика, най-добрият начин да придобием контрол е да се запитаме „Наистина ли съм гладна в момента?”. След това можем да започнем да следим колко пъти на ден изпитваме пристъпи на желание да ядем в следствие на емоционалното си състояние, и, ако тези пристъпи се задържат във времето, да започнем да правим промени в начина си на живот.

Диетата има значение
Не много хора знаят, но консумирането на храни с високо съдържание на захар и консерванти кара мозъка ни да праща сигнали за желание за хранене дори когато не сме гладни. Този тип пристъпи на глад могат да са следствие и от прекомерен стрес, който причинява дисбаланс на хормоналните нива и ендокринната система. Затова може би е време да започнем да четем етикетите на храните и да внимаваме колко захар и консерванти консумираме на ден. Това ще ни помогне да повишим бдителността си и да разпознаваме по-лесно кога имаме пристъпи на емоционален глад и ще ни даде куража да изготвим план за ограничаването на вредните храни в диетата ни.

Проблемът е в стреса
Хормоналният дисбаланс, който причинява пристъпите на желание за хранене, е до голяма степен причинен от голямото количество стрес и тревожност. Този стрес може да се премахне, ако прекарваме по 15-20 минути на ден във фокусирана медитация. Защо медитацията е толкова ефективна за борбата със стреса и с предизвикания от него глад ли? Защото ни дава шанс да си прочистим съзнанието от всички тревожни мисли, които се натрупват през деня. Тъй като тези мисли се натрупват в съзнанието ни, започват да размиват фокуса ни, да ни объркват и притесняват. Тези притеснения се превръщат в страх и неспособност за взимане на решение, което от своя страна води до стрес и тревожност. Колкото повече емоционална енергия отива за борбата срещу стреса и тревогите, толкова по-малко енергия ни остава, за да се фокусираме върху мислите за правилните неща, а това е най-важната стъпка за преодоляването на пристъпите на емоционален глад.

Пренасочване на мислите
В психологията и хипнозата "законът на обратния ефект" гласи, че идеите и образите на въображението винаги ще имат най-силно въздействие върху поведението ни. Това означава, че, ако се опитваме да НЕ изядем пакетче чипс, това пакетче чипс е нещото, върху което въображението ни ще се фокусира... Дори да си представяме, че „не трябва” да го ядем, законът на обратния ефект ще работи срещу нас. Но, ако сме се посветили на това да се научим да контролираме мислите си с помощта на медитация, можем лесно да пренасочим въображението си към някаква храна, която можем да ядем, или върху нещо, което можем да правим, вместо да се отдаваме на пристъпа на глад. Това е от изключителна важност: целта ни трябва да е да изместим фокуса от това, което не трябва да ядем, върху продуктивно поведение, което ще удовлетвори същите емоционални нужди. По този начин законът на обратния ефект ще работи в наша полза.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД