Смехът лекува дори екземи

Смехът лекува дори екземиСмехът е заразен. Според изследване на британски учени звукът от човешкия смях е по-заразителен от много дейстивтелно заразни болести и това е доказан факт.
Чрез наблюдения с функционален ядреномагнитен резонанс, учените установяват, че самия звук на човешкия смях активира и силно стимулира част от човешкия мозък наречен премоторен кортикален регион, сред чиито своевременни реакции влиза и отговорност за инервация на лицевата мускулатура.
Иначе казано – човешките същества са програмирани да се усмихват, когато чуят смях.
Това не е случайно, понеже смехът и усмивките действително имат лековити сили. Добрият, сърдечен смях облекчава организма от напрежение и стрес и оставя мускулатурата на цялото тяло в облекчено състояние за близо 1 час.
Понижавайки нивата на стресови хормони, смеха индиректно усилва продукцията на имунни клетки и антитела, борещи се с инфекции и патогени, което подобрява защитните сили на организма срещу заразни болести.
Смехът стимулира и отделянето на ендорфини – естествени за тялото химични съединения, които имат изразени болкоуспокоителни и отпускащи свойства. Самото химинчо название на ендорфините идва от endo- и –orphin: съкратени версии на endogenous и morphine или иначе казано – нативен за тялото морфин.
Според изследване, гледането на хумористично предаване и предизвиканите смях и положителни емоции понижават производството на имуноглобулин Е от тялото. Този клас антитела играе важна роля в множество алергични реакции и неговото понижаване облекчава симптомите на някои имунологични заболявания, като атопичната екзема. Според автора на изследването, д-р Хидео Кимата, терапията със смях понижава и облекчава кожните прояви като обриви и сърбеж дори при по-тежки дерматити. Твърденията му са подкрепени със солидни научни данни, които могат да бъдат намерени на сайта на научния журнал.
Смехът понижава и нивата на кортизол в тялото – хормон на стреса, който силно увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане и натрупването на коремни мазнини.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД