Когато зимата ни действа потискащо

Когато зимата ни действа потискащоЗа повече от 6% от населението снега, снежният човек и пързалянето не поставят началото на зимна приказка, а на мрачно настроение, което може да се оправи само с идването на пролетта.
Сезонното емоционално разстройство (СЕР) е форма на клинична депресия с атипични симптоми - увеличено чувство на умора, увеличен апетит, раздразнителност, чувство за безнадеждност, сънливост и липса на интерес при вършене на ежедневните дейности. Симптомите се обострят през декември, продължават до късна пролет, избледняват през лятото и се завръщат отново през зимата.
Сезонната депресия се различава от типичната депресия по това, че зависи от календара. Също така - за разлика от стандартната форма - пациентите със СЕР не проявяват склонност към самоубийство и се летаргични, а не неспокойни.
Това състояние засяга предимно млади хора и жени в детеродна възраст, въпреки че не е ясно защо. Жените със СЕР са повече от мъжете със СЕР в съотношение 4:1. СЕР рядко се проявява при жени в климактериум, което дава основание на специалистите да смятат, че хормоналната промяна играе роля в патофизиологията.
Въпреки че лекарите имат разбиране за особеностите на СЕР, все още малко се знае как и защо тези особености се проявяват. Биологията все още е твърде непозната, казва д-р Дъглас Якобс, професор по клинична психиатрия в Харвард. Той споделя водещата теория по проблема, според която намаляването на слънчевата светлина през зимата, вероятно засяга невротрансмитерите мелатонин и серотонин.
Липсата на слънчева светлина намалява нивото на серотонина и увеличава нивото на мелатонина. Увеличеното ниво на мелатонина влияе на цикъла на съня, а намаления серотонин допринася за депресивните симптоми.
Пациентите със СЕР не само реагират на липсата на слънчева светлина, но не се повлияват от изкуствената светлина в домовете и офисите им.
Лечението на СЕР включва светлинна терапия, при която светлината е десетки пъти по-ярка, отколкото в битови условия. Тази терапия е ефективна, тъй като светлината се възприема от окото, изпращайки сигнал до мозъка и така предизвиква химически промени.
Същевременно специалистите експериментират и други методи за лечение на СЕР, които включват когнитивна и медикаментозна терапия.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД