Влюбването става за 1/5 от секундата

Влюбването става за 1/5 от секундатаУчени от университета в Сиракуза публикуват свое изследване, което сочи, че еуфорията, предизвикана от химични съединения като вазопресин, адреналин, окситоцин и допамин е сходна с тази от приема на кокаин.
Авторите разкриват, че влюбването може да настъпи за по-малко от 1/5 от секундата, което очевидно е повече от достатъчно време за анализ на партньора и освобождаване на окситоцин, вазопресин, адреналин и допамин в 12 области на мозъка.
Учените откриват още, че при влюбване се покачва кръвната концентрация на НРФ - нервно-растежен фактор. НРФ е ключово съединение от метаболизма, което има важна функция в социалното общуване на хората и се свързва най-често с „любовта от пръв поглед”.
Проф. Ортиге, един от авторите на изследването, споделя, че тази молекула е едно от основните доказателства, че любовта има научна обосновка. При изследване на кръвни проби от млади двойки в началото на връзката си и брачни партньори от поне 4 години, нивата на НРФ били много по-високи у наскоро влюбените. Повишените нива на НРФ водят до лека еуфория, повишено настроение, завишена енергия и ексесивна моторна функция, чувство на сексуална потентност и нуждата тя да се оползотвори.
Когато любовните отношения се влошат или бъдат прекъснати, нивата на НРФ падат драстично, което увеличава риска от депресии и емоционална нестабилност, понижава апетита, кръвното налягане и сърдечния ритъм, води до летаргия, безсъние или избухливост и честа промяна на настроенията - симптоми, сходни с тези на кокаиновата абстиненция.
Д-р Ортиге прави аналогията с кокаина неслучайно - мощен и пристрастяващ наркотик, който има почти напълно сходно влияние върху мозъка и поведението, както и НРФ или "молекулата на влюбването".
Според учените е напълно възможно да се открие на кои области от мозъка се влияят най-силно от понижаването на нивата „любовните” хормони и да се въведе терапия, която да възвръща нормалната мозъчна функция след спад на НРФ. Тя ще е от полза не само при лечението на „разбито сърце”, но би могла да разсейва депресиите, свързани със социалното общуване, социална изолация и напрежение.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД