Хармонията в семейството пази сърцето

Хармонията в семейството пази сърцетоСемейните разправии не само водят до нервни разстройства, но и до втвърдяване на кръвоносните съдове, смятат учените. При това конкретните причини за увреждане на здравето зависят от пола. До такъв извод са стигнали изследователи от университета Юта в САЩ, наблюдавали 150 двойки.
По думите на учените при жените артериите страдат, когато единият партньор проявява враждебност, а при мъжете при опита на едната половина да контролира другата.
Учените изследвали 150 семейни двойки, като никоя от тях по-рано не е страдала от сърдечносъдови заболявания. Всяка двойка била помолена да избере тема, по която имат разногласия: пари, роднини, деца, отпуски или домашни дела.
Всички участници в експеримента били проверявани за наличие на различни симптоми. Анализирайки резултатите, учените забелязали, че у жените, които по-често от другите прибягват до враждебни нападки, се наблюдава по-висока степен на калциране. Това означава, че в артериите им, по които постъпва кръвта в сърцето, калциевите налепи нарастват по-бързо. Изследователите също забелязали, че най-високо ниво на калций имат жените, които по-често от другите се държат агресивно и враждебно или чиито мъже са такива.
В същото време втвърдяване на артериите се наблюдавало у мъже, които проявяват желание да доминират или контролират или чиито жени са такива. Най-агресивните двойки били посъветвани от учените да се обърнат към семейна консултация.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД