400 000 с алкохолна зависимост у нас

400 000 с алкохолна зависимост у насПрез 2014 г. Сдружение „Лига на умерените” ще осигури консултанти по проблемите на алкохолната зависимост във всеки областен град, като достъп до контакт с тях ще имат всички желаещи чрез интернет страницата на организацията www.umereni.bg. До момента тази практика се развива в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Шумен, но онези, които имат проблем могат да използват и друг начин за връзка с консултант –  горещата телефонна линия 0888000488. Това съобщи на кръгла маса в столицата председателката на сдружението д-р Мила Дукова, общопрактикуващ лекар от София. Тя бе модератор на дискусия под наслов „Алкохолната зависимост – лечимо мозъчно заболяване. Ограничаване на високорисковата консумация и достъп до лечение на алкохолно зависимите”.
Личните лекари бяха представени още от съпредседателя на сдружението д-р Атанас Пелтеков, зам.-председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ), в дискусията участваха още психиатри, специалисти по лечение на зависимости, лекари от специализирани държавни и частни лечебни заведения, представители на съсловни и  неправителствени организации, експерти от МЗ.
Днес у нас болните с алкохолна зависимост са между 350 000 и 400 000, или десет пъти повече от пациентите с хероинова зависимост. Възможностите им за консултации и лечение обаче са силно ограничени по всички нива на здравеопазната ни система, а страната ни се нуждае от Национална стратегия за превенция и лечение на алкохолната зависимост.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД