Сложната реч издава "по-голям" мозък

Сложната реч издава "по-голям" мозъкЛогично ли ви се струва, при възприемането на метафори от рода на „Срещата мина гладко като по вода.“ мозъкът да активира дял, който отговаря за тактилните усещания? Откритието е на екип от Центъра за системно визуално възприемане на факултета по медицина към университета Емори.
В изследването, подкрепено от Американския институт на здравето и академия на науките, доброволно участие взимат 7 студенти, чиято мозъчна дейност е сканирана посредством ядрено-магнитен резонанс по време на разговор, изпъстрен с метафорични изрази. За сравнение е проведен анализ и при възприемане на предметно описание на картини и реч с буквално значение на думите. Доброволците е трябвало да натиснат бутон веднага при разгадаването значението на метафорите. Те са отнемали значително повече време от другите изрази – 0,84 срещу 0,64 секунди.
Естествено, както и очаквали учените, при възприемането на говора се активирали центровете на речта, зоните на Брока и Вернике. При сблъсъка с метафорите обаче се задействал и центърът в мозъчната кора, отговарящ за тактилните усещания - усещанията, които изпитваме при докосване на повърхности с кожата си. За да обработи тази по-сложна информация, която се предава с преносното значение на думите, мозъкът стимулира буквалното им тълкуване. При този процес не се задействат центровете на зрението, отбелязва Саймън Лейси от екипа.
Предстои да се изучи участието на отделите за други сетива за „разкодирането“ на метафорите, споделя Криш Сатян, професор по неврология, рехабилитационна медицина и психология, пред онлайн изданието Brain & Language.
Невролози съобщават, че при травматично засягане и на някои други мозъчни зони, различни от зоните на Брока и Вернике, се наблюдават затруднения при разбирането на метафори. Различни научни изследвания показват, че при абстрактната реч се въвличат райони, пръснати в цялата мозъчна кора, подчертава проф. Сатян. Целта на изследването е да се изучи ролята не на даден отдел, а на цялата неврална мрежа, ангажирана в процеса на речта. Тази сложна структурна организация демонстрира как мозъкът тълкува различни символи, оценява картини или разбира образна реч, което зависи не само от еволюционното му развитие и формиране на нови отдели, но и от приспособяването на старите за ново функциониране.
За сега се потвърждава едно – както богатото словесно изразяване, така и разбирането му, изисква сложно устроен мозък с овладени нервни трасета като връзки между различните мозъчни зони.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД