Ген определя дали ще бъдем левичари

zp levi4arГен определя дали ще бъдем с водеща лява или дясна ръка, открива ново съвместно проучване на експерти от няколко различни университета.
Учените откриват мрежа от гени, които взимат участие в процеса на определяне асиметрията ляво-дясно при развиващите се ембриони. Тогава от едно кълбо клетки, се създава механизъм, обяснява Уилиам Брандлер - един от ръководителите на проучването.
Според учените тези гени могат да определят и различията в мозъка – коя част да бъде доминираща, което влияе на установяване асиметрията ляво – дясно в организма като цяло.
Хората сме единствения вид, при който има толкова силно разделение на водеща част от тялото, като приблизително при 90% от нас тази страна е дясната. Причината за развитието на подобна асиметрия до голяма степен остава загадка за учените.
На база изследвания експертите свързват гена PCSK6, който участва в ранното ембрионално развитие, и по-специално в диференцирането на асиметрията ляво-дясно, с хората, които са с водеща дясна част.
В следващия етап на проучването, изследователите откриват, че разрушаването на гена PCSK6 може да доведе до дефекти, включително и аномалии, свързани с позицията на органите.
Въпреки резултатите от проучването, Уилиам Брандлер заявява, че те не могат напълно да обяснят силното разделение на водеща лява и дясна част при хората. Експертът подчертава още, че развитието във всеки един аспект зависи и от други фактори като околна среда, култура. А крайният резултат е смесицата от всички тях.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД