Клюкарстването било жизненонеобходимо за развитието на мозъка?

Клюкарстването било жизненонеобходимо за развитието на мозъка?Социалните психолози обясняват защо клюкарстваме.
Оказва се, че около 60% от разговорите между възрастни са свързани с някого, който не присъства в момента на беседата. А в по-голяма част от коментарите е налице и осъдителна нотка.
След като знаем, че не е правилно, а никой от нас не би желал да представя себе си като злонамерен, защо тогава продължаваме да си доставяме това удоволствие, пропито с чувство за вина?
Психолозите обясняват, че клюкарстването гради социални връзки между хората, тъй като споделянето на общи нехаресвания създава по-силна връзка, отколкото позитивните разговори.
Така например двама души, които не се познават, ще се почувстват много по-близки, ако споделят един с друг нещо лошо за някого другиго. Това е начин да демонстрираме чувството си за хумор, както и да си придадем важност.
Когато казваме нещо лошо, ние рискуваме да погледнат на нас с не много добри очи. В този смисъл клюкарстването показва доверие към този, на когото споделяме. От друга страна, е много по-вероятно да накараме другия да сподели своите тайни с нас.
Според антрополога Робин Дънбар клюкарстването е жизненоважен фактор за развитието на човешкия мозък. Обяснението е, че езикът се появява, следвайки нуждата ни да споделяме клюки.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД