Проблемът опърничав и след израстването

Проблемът опърничав и след израстванетоОпърничав - на бялото казва черно. Никога не е съгласен с другите, дори да мисли като тях. Говори „на пук“ и се стреми да прави нещата наопаки.
Психолозите определят това поведение като „контразависимост”. То е характерно за онзи преходен етап от развитието на индивида, който позволява преминаването от състояние на зависимост – съвсем естествено за детето, към състоянието на независимост – естествено за възрастния. Преди още да се освободи от авторитета на другите, младата личност започва да се противопоставя. Тази реакция е колкото неизбежна, толкова и полезна за формирането и утвърждаването на индивидуалността. Проблемът е, когато вече сме пораснали да продължаваме да проявяваме "детинската" си опърничавост, дори с по-голяма интензивност.
Според психолозите подобно държане в зряла възраст означава, че съответната личност все още не е станала независима, поддава се на влиянието на другите и е неспособна да отстоява собствените си позиции.
Защо съм толкова опърничава?
Начин да си придадем важност. При някои хора постоянният стремеж да се противопоставят е проблем на самоутвърждаването им, а при други – израз на много силна личност. Такива са например свръхамбициозните, които не приемат, че другите могат да имат по-добри идеи от техните. И най-силното им оръжие, за да запазят властта над конкурентите си, е да ги контрират системно, отбелязват психолозите. На техниката на „опърничавия” залагаме и когато искаме да си придадем по-голяма значимост от реалната.
Страх да не се поддадем на желанията на другите. Когато стремежът да се конфронтирате се поражда у вас инстинктивно, това означава, че имате проблеми с общуването. Хората, които постоянно реагират така, се боят от емоциите, страхуват се да не покажат слабост, да не изпаднат в позицията на жертва. Според психолозите тази недоверчивост може да се превърне в параноя.
Неспособност да изразим гнева си. Винаги сте "против", готови да отхвърлите и най-добрите идеи само заради потребността да се противопоставяте... Този тип реакции са израз на натрупаната у вас агресия. Да сте винаги в опозиция означава, че изпитвате трудности да изразявате гнева си. Например, вместо да кажете на съпруга си, че не искате той да се връща късно всяка вечер, вие системно сърдито отказвате поканите му да излезете заедно. Психолозите наричат този тип реакция "пречупена агресивност", тоест отклоняване на вниманието от натрупания у вас гняв. Знаем обаче, че проблемите могат да бъдат решени само ако човек първо ги осъзнае, а после се осмели да заговори за тях.
Как да се справим?
1. Да разграничаваме емоциите от мненията.
Не бързайте да реагирате, дайте си време да "почувствате думите", с които мислите да отвърнете. Задайте си въпроса: "Какво предизвикват у мен?" След това "размислете" дълбоко за същността на казаното от другия: "Какво мисля наистина за това, което той ми каза?" Целта е да прецените емоциите си в отношенията с околните и да се научите да ги владеете. Опитайте се също да се изразявате в две времена. "Това, което ми каза, ме разгневи" (минало) и после "Ето какво мисля аз за..." (сегашно).
2. Поведете първи разговора
Осмелете се да започнете разговора първи, за да не сте в позицията на този, от когото се очаква да реагира на мнението на другите. Положете усилия, за да наберете преднина като сами подхванете темата на разговора. Повече няма да ви се налага да се позиционирате по отношение на останалите, а ще трябва те да го правят по отношение на вас.
3. Срещу вас стои опърничав човек
Не влизайте в играта на противопоставяне, това няма да послужи за нищо друго, освен да провокирате човека срещу вас да се инати още повече. Изслушайте го и обърнете внимание на онези негови думи, с които сте съгласни, после кажете и своето мнение. Защо съм толкова опърничава? Ако той е толкова опърничав и желанието му да прави всичко наобратно стига дотам, че почва сам на себе си да противоречи – направете му забележка за неговата двойственост, това ще му помогне да осъзнае проблема си. После, когато се почувства по-сигурен в себе си, ще бъде в състояние да влезе в открити отношения.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД