И от депресия се пълнее

И от депресия се пълнееХроничните психични заболяавния са силно разпространени сред населението, без по-голяма част от хората да подозират или да си дават сметка за това. В тази категория спадат – тревожни, панически разстройства и др. По принцип всяко тревожно разстройство нарушава съня – сънят е непълноценен, възможно е безсъние, отделя се недостатъчно време за нощна почивка.
Физическата активност и приемът на медикаменти спомага преодоляването на подобно състояние в ранен етап. Хроничните състояния обаче изискват лечебна намеса.
По принцип хората, които страдат от по-леките форми на психични разстройства като тревожно разстройство са по-склонни към напълняване и затлъстяване. При изследване проведено във Великобритания с участието на 4000 души, се доказва, че при наличието на подобни психични състояния рискът от затлъстяване е два пъти по-висок.
Най-популярният метод за лечение на тревожните разстройства е медикаментозния, но той носи ред странични ефекти, включително разтройство на паметта, световъртеж, припадъци и напълняване.
Депресията играе ключова роля при наддаването на тегло. Периодът на депресия обикновено продължава 4-6 месеца, в редки случаи до 2 години. В САЩ около 30 % от населението страда от затлъстяване, затлъстяване имат и около 60 % от страдащите от депресия. По склонни на депресия са жените, за което отчасти вина има женската ендокринна система и променливите нива на хормоните, обвързани с менструлания цикъл. Причина за депресията може да са проблеми във функциите на щитовидната жлеза, чиито хормони участват в обмяната на веществата и енергия в организма. Депресията често е придружена от безсъние и други нарушения на съня. 6,7 % от жените, които спят само по 5 часа на ден, проявяват симптоми на депресия. От друга страна самото безсъние също може да доведе до депресивно състояние.
Най-разпространеният признак за депресия е повишеният апетит и понижената физическа активност, което затваря порочния кръг на натрупване на килограми. Терапията на депресивното състояние с лекарства отново прибавя нежелана телесна маса.
Менопаузата
Това е период, който е свързан със силно безпокойство от страна на представителките на нежния пол. Повечето се опасяват от опасността да не загубят привлекателността си, което може да причини тревожно състояние. При тревожно разстройство се проявява силна раздразнителност, склонност към преяждане, фактори, които се отразяват като бързо покачване на тегло. Още повече, че в менопаузата жената се чувства не толкова енергична, колкото преди и става по-малко активна. Появява се риск от развитие на сърдечни заболявания и поддържане на високо кръвно налягане, в резултат на наднорменото тегло. Всяка жена в този период би могла да се справи без да посегне към лекарствата само като открие формата на физическа активност, която я занимава. За да поддържа форма е необходимо да отделели половин час на ден, което ще конпенсира понижената активност на организма, заради възрастта.
Алкохолът
Консумацията на алкохол е свързана с поемане на излишни количества калории. Концентрираният алкохол, още повече подсладените питиета като ликьор, внасят в организма енергия, която се трупа в депа по тялото. Американско проучване намира, че мъжете които пият над 30 г алкохол всеки ден имат склонност към затлъстяване. Тази зависимост важи не по-малко за жените.
Рязкото напълняване не следва да се тълкува единствено като проява на възрастта. То е сигнал, който налага промяна на начина на живот, здравословно хранене и движение. И трябва да е ясно – към лекарствата следва да се посяга в краен случай, при тревожни разстройства и депресия, задължително след консултация с лекар.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД