Симптомите на хроничния стрес

Симптомите на хроничния стресХроничният стрес е свързан с появата на симптоми, на които за съжаление рядко обръщаме внимание. Предлагаме ви няколко признака, по които ще можете да познаете, че състоянието ви е свързано с натрупване на стрес в количества, които надминават предварителното ви впечатление, и съвети как да се справите.

Мускулни крампи
Жените с най-високо ниво на стрес имат двойно повишен риск от мускулни крампи в сравнение с по-малко напрегнатите жени, твърди проучване, проведено в Харвардския университет.
Авторите му обвиняват хормоналния дисбаланс. Фитнесът е ефективно средство за релаксация и облекчаване на крампите. Благотворният ефект се дължи на понижена активност на симпатиковата нервна система.

Болки в челюстите
Болките в челюстта може да са признак на триене на зъбите по време на сън, което може допълнително да се утежни при повишени нива на стрес. От Американската Дентална Асоциация препоръчват употребата на специални предпазващи средства, които имат ефективност при 70% от пациентите.

Странни сънища
Качественият сън е съпроводен с позитивни сънища, които ни правят по-енергични през деня, обясняват експертите. Когато сме стресирани, ние се будим по-често, което нарушава нормалната ритмика на съня и води до появата на неприятни сънища. Затова - опитвайте се да спите поне 7-8 часа на нощ и избягвайте приема на алкохол и кофеин преди лягане.

Кървящи венци
Според анализ, базиран на 14 проучвания, стресираните хора имат повишен риск от периодонтит. Хронично повишените нива на стресовия хормон кортизол могат да отслабят имунната система, като по този начин да подпомогнат растежа на болестотворни бактерии във венците. Лекарите съветват, ако се храним в офиса, винаги да имаме под ръка четка и паста за зъби. Колкото и странно да звучи, достатъчният сън и редовните физически упражнения са основата на здравите венци.

Безпричинно акне
Стресът увеличава възпалението, което води до епизоди на акне, твърдят експертите. Те препоръчват след тежък ден да намажете кожата си с лосион, съдържащ салицилова киселина или бактерицидния агент бензоил пероксид, след което да нанесете некомедогенен хидратиращ козметичен продукт, който ще предпази вашата кожа от изсушаване. Ако до няколко седмици вашата кожа не се повлиява от самостоятелното лечение, се консултирайте с дерматолог.

Прехранване
Не предписвайте своите увеличени нужди от храна и сладки на повишените нива на полови хормони във вашето тяло. Стресът е по-вероятният виновник за това. Скорошно проучване установи, че желанието за консумация на шоколад преди и след менопаузата не се различава особено много. Ето защо те предполагат, че периодичното прехранване със сладки не зависи изцяло от хормоналните фактори, а по-скоро прекомерното напрежение ви кара да се тъпчете с всевъзможни лакомства.

Сърбеж по кожата
Скорошно проучване в Япония, обект на което са били повече от 2 000 хора, доказа следния факт – хора с хроничен сърбеж живеят под много по-голямо напрежение отколкото останалата част от изследваните. Въпреки че неприятното чувство на сърбеж може да бъде причина за стрес, експертите смятат, че съществува и обратна зависимост. Психическото напрежение може да утежни състояния като дерматит, екзема и псориазис. Реакцията на организма към повишения стрес стимулира в по-голяма степен нервните окончания, което неминуемо води до сърбеж.

Болки в корема
Безпокойството и прекомерния стрес могат да причинят стомашни болки заедно с главоболие, болки в гърба и безсъние. Експертите смятат, че хора изложени на по-високи нива на стрес са до три пъти по-предразположени на коремни болки. Мозъкът и храносмилателният тракт притежават общи нервни пътища. Когато съзнанието реагира на стреса, храносмилателната система също се възбужда и произвежда повишено количество на солна киселина, което създава проблемите.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД