3D филмите предизвикват емоционална нестабилност?

3D филмите предизвикват емоционална нестабилност?Неблагоприятните ефекти от гледането на 2D и 3D-филми на кино са подобни на тези от гледането на телевизия, но значително по-ясно изразени, смятат американски учени. Удоволствието от спиращите дъха продукции на големия екран, особено използващите 3D-технология, по-често причинява здравословни проблеми като мързеливо око, замаяност, главоболие, замъглено виждане и много други, в сравнение с гледането на телевизия.
Предразположени в по-голяма степен към странични ефекти от гледането на 3D-филми са хората с различни очни заболявания. Те включват главоболие, гадене и т.н. По тази причина производителите на водещите марки телевизори отскоро поставят предупредителни знаци на продуктите с плосък екран, които информират, че използването им може да доведе до дискомфорт и умора на очите.
Ако изпитате някакъв дискомфорт докато гледате 3D-филм е препоръчително да свалите 3D-очилата си и да спрете да гледате за известно време или дори да се приберете вкъщи и се отдадете на почивка.
Възможни са и някои неблагоприятни ефекти, породени от фоточувствителност при хора, които не са свикнали да гледат 3D-филми. Те могат да се изразяват в повръщане, крампи, дизориентация, нарушения в съня, пристъпи на епилепсия, припадъци и т.н.
Любопитен факт е, че 3D-филмите могат да причинят умствена и емоционална нестабилност. Това води до пристрастяване и непрекъснато желание да се гледат такъв тип филми. Известни са случаи, при които това състояние налага консултации с психолог и дори започване на медикаментозно лечение.
3D-технологията е новост, чиито ефекти върху човешкото здраве тепърва предстои да бъдат изяснявани. За повечето киномани тя е добра новина, оповестяваща логичния напредък на седмото изкуство, който кореспондира с мащабното развитие на всички технологии през 21 век. Дали обаче тук се крие риск и 3D ще се окаже поредното удоволствие, което не се заплаща само с пари? Едно е сигурно – 3D-технологията вече е набрала голяма популярност и всеки трябва да реши дали да заложи на сигурността или да се наслади на мига.
„Здравна поща“, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД