Това, което преживяваме, управлява всички вътрешни органи

zp Detelina Komsiiska drказва д-р Детелина КОМСИЙСКА, психиатър

- Д-р Комсийска, наистина ли пролетта отключва депресиите?

- Депресиите са група различни заболявания според причината на заболяванията. Сезонност имаме обикновено при наследственопредаваните предразположения към депресии - на рецидивиращото депресивно разстройство и биполярното реактивно разстройство.
Има и депресии, свързани с психотравмени изживявания - загуба на близък, тежки проблеми, които могат да се отключат във всеки един момент. Това са депресии от невротичния регистър. Важно е да се знае, че има и ларвирани (маскирани) депресии. За тях се говори по-малко и се знае по-малко. При този вид депресивната симптоматика е скрита под маска от телесни симптоми - от главоболие, световъртеж, чувство на тежест в гърдите, сърцебиене, нестабилно кръвно налягане - бърза смяна на високо и ниско налягане, дразнимо дебело черво с болки в коремната област. Включително съм имала два случая на млади жени със субфибрилна температура, която отзвуча след антидепресивна терапия. Депресивното настроение, отпадналост, липса на енергия, безрадостност, нежелание за контакти..., се отдават на телесното неразположение. Пациентът тръгва да търси други специалисти, което е добре, за да се отхвърли друга причина. Важно е, когато такава не се намери, пациентът да се насочи и към психиатър, за да му бъде помогнато на ниво централна нервна система, която управлява всички вътрешни органи чрез вегетативната нервна система. Това, което преживяваме, управлява всички вътрешни органи. При меки депресии е достатъчна само психотерапия.

- Често хората се притесняват от употребата на антидепресанти. Нож с две остриета ли са те?

- Притесняват се заради някои странични действия - особено увеличаването на апетита и възможното качване на килограми, ако приемът не е придружен с диета. Но истината е, че това са лекарствата, които помагат на 90% човек да се почувства по-добре - едни от най-успешните лекарства в медицината са. Да не забравяме, че от високо кръвно налягане, през проблеми с дебелото черво, та до туморни заболявания - почти всички са психосоматични. Навсякъде по света лечението е комплексно.

- На отключени депресии ли се дължат самоубийствата, особено при млади хора?

- Темата за самоубийствата е нещо различно. Далеч не винаги става въпрос за депресивни разстройства. Особено при младите, водещи често са психични проблеми, свързани с взаимоотношения - т.нар. симптом "поставяне на колене на родителите" при проблеми в семейството, зов за помощ, употреба на наркотични вещества. Разбира се, депресията също може да отключи суицидни мисли.

- Има ли превенция депресията?

- За профилактика можем да говорим, ако депресията не е наследствено ендогенно детерминирана - тя прояви ли се, трябва да се провежда лечение. Когато е психогенно обусловена, превенцията е да създаваме у себе си и децата си механизми за психическо укрепване, за изграждане на независим тип личности. По-малко да се гневим, да се научим да се справяме по-конструктивно с отрицателните си емоции. Спорт, всякакъв вид разтоварващи моменти, според нагласата на човека, са добри и полезни.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД