Как да пазим психиката си

Как да пазим психиката сиОскърбителните думи могат да причинят не по-малка болка от физическите травми, твърдят британски учени. Те провели изследване, в хода на което участниците трябвало да посочат кога през последните 5 г. са изпитвали силна физическа болка и кога са страдали от т.нар. социална болка, предизвикана от

Оскърбление, лъжа или чувство за изоставеност

Анкетираните трябвало да сравнят болката, която са почувствали в резултат на емоционална криза, с тази, която изпитват в момента.
Резултатите показват, че спомените, предизвикани от болката заради неприятно събитие, остават в съзнанието значително по-дълго отколкото физическите болки.
Статия на американски и австралийски учени се опитва да отговори на въпроса защо хората помнят нанесените им психологически травми толкова дълго.
По мнението на учените двата типа болки имат различни функции. Докато

физическата болка "учи" човека да не повтаря действието

социалната му дава възможност по-добре да се ориентира във взаимоотношенията си с хората.
Последствията от преживяната емоционална травма са по-трайни и могат да станат причина за сериозни психични проблеми и дори за депресия. За да не се случи това, психолозите съветват да се научим да реагираме по-спокойно на оскърбленията и

да се научим да си организираме т.нар. разтоварващи дни

Специалистите съветват при критична емоционална ситуация да не се реагира веднага - дори няколко секунди пауза след получено оскърбление са достатъчни, за да се реагира по-адекватно спрямо този, който ни обижда. По този начин той/тя няма да могат да постигнат основното, към което се стремят -

да ни извадят извън релси

Още по-ефективен начин да овладеем емоциите си е да променим отношението си към тях, като се научим да отделяме външните обстоятелства от собствения ни вътрешен свят. Когато напрежението между хората нараства, опитайте се да поемете въздух с пълни гърди, да преброите до десет и да изградите невидима стена между себе си и другия човек.

Да се "изпуска парата"

помагат както психологическите тренинги, така и физическите упражнения. Психолозите често прилагат например т.нар. противоборство на "горещия и студения стол" - особено подходящ за скаралите се съпрузи или постоянни партньори. Единият сяда на стол, а другият в продължение на няколко минути му говори, след което местата се сменят.
Да победим негативните емоции и спомени помагат и физическите упражнения - бягането, "боят" по боксова круша, вдигането на тежести.
„Здравна поща“, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД