Мръсният въздух е вреден за психичното здраве

Мръсният въздух е вреден за психичното здравеНамаляването на замърсяването на въздуха сваля риска от развиване на депресия, пише Евронюз. Анализ на данни от 16 държави сочи, че има пряка връзка между чистотата на въздуха и психичното здраве на хората. Данните са ситематизирани от екип учени от Юнивърсити Колидж в Лондон.
"Вече знаем, че мръсният въздух е вреден и причинява заболявания на сърцето и белите дробове. Доказано е, че повишава и риска от деменция. Сега имаме данни, които сочат, че мръсният въздух е вреден и
за психичното здраве. Това прави нуждата от мерки за изчистването му още по-голяма", казва доктор Исобел Бреитуейт, която е участвала в проучването.
Световната здравна организация казва, че фините частици във въздуха, като прах и пепел, трябва да се държат под 10 микрограма на кубически метър (µg/m3).
Според данните от изследването, намаляването на замърсяването от 44 на 25 µg/m3 води до спад на риска от депресия с 15 процента.
"Данните показват устойчива последователност във всичките изследвания, които анализирахме. Има връзка между излагането на мръсен въздух в дългосрочен период и развиването на депресия. Дори когато се отчетат всички допълнителни фактори".
Замърсеният с фини прахови частици въздух давал и други вредни отражения върху обществото. Проучването сочи, че има връзка между мръсния въздух и броя на самоубийствата.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД