Местата за лежащо болни в психиатриите намаляват непрекъснато

Местата за лежащо болни в психиатриите намаляват непрекъснатоОт 20 години насам местата за лежащо болни в психиатричните болници непрекъснато намаляват. През този период са съкратени 140 такива легла - заради липса на средства и липса на подготвени медицински кадри. С 40 легла по-малко е заведението в Карлуково. В многопрофилните лечебни заведения дори са закрити цели отделения.
Такъв например е случаят във Враца. В същото време вече станаха традиция инцидентите с психично болни, пуснати на свобода и без надзор, коментира в. "Монитор".
Към момента стационарната психиатрична помощ у нас разполага с 4917 легла, но реално само малко повече от половината са за провеждане на цялостен курс на лечение 2383 от местата са в специализираните психиатрични болници, които са общо 12 на брой. Цялостен курс на лечение на хартия може да се провежда и в някоя от петте клиники към университетските болници, но с две уловки. Първо – местата и в тях са много малко – едва 519. И второ – във въпросните клиники често пъти се практикува и стационарно лечение – т.е. само се гледа дали болните си пият лекарствата и какво е общото им състояние. Същото е положението и в 17-те психиатрични отделения към многопрофилните лечебници. Те разполагат с 430 легла. Единствено и само дневен стационар пък предлагат 12-те центъра за психично здраве, които разполагат с общо 1585 места. В техния случай обаче болните реално се наблюдават само през деня, а до хоспитализация се стига само в извънредни случаи и за няколко дни. Създаването на центровете за психично здраве стартира 2004 г., като идеята бе във всеки областен град да има по един. През 2008 г. обаче реформата бе спряна заради липса на средства и така центровете останаха само 12. В края на май националният консултант по съдебна психиатрия проф. Петър Маринов предупреди, че заради решение да се закрие клиниката по психиатрия в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна стотици хора с психични разстройства отиват на свобода, без никакъв надзор.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД