СЗО: В световен мащаб депресията е водеща за влошаване на здравето и инвалидизация

СЗО: В световен мащаб депресията е водеща за влошаване на здравето и инвалидизацияДепресията е водеща причина за влошено здравословно състояние и инвалидизация в световен план, съобщават от вестник Труд. Според последните изследвания на Световната здравна организация повече от 300 милиона души страдат от депресия. Това е увеличение с 18% за периода 2005-2015 г. Липсата на подкрепа за хора с психични заболявания и страхът от стигмата спират много хора да търсят лечение.
Тези нови цифри трябва да обърнат вниманието на всички страни към преосмисляне на подхода им към психичните заболявания, както и да започнат лечението им със спешността, от която се нуждаят, казва генералният директор на Световната здравна организация д-р Маргарет Чан.
Инвестицията в психичното здраве има дълбок икономически смисъл. Домакинствата губят финансово, когато хората не могат да работят. Работодателите губят, когато работниците им станат по-малко продуктивни или неспособни да работят. Правителствата трябва да плащат по-високи разходи за здравни и социални осигуровки.
„Здравна поща”


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД