Искат санкции за неоснователно повикване на спешна помощ


  Искат санкции за неоснователно повикване на спешна помощМинистерството на здравеопазването трябва да реши дали да има санкции за неоснователни повиквания на спешна помощ и в какъв размер да бъдат те. Това каза председателят на Национална асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева. Тя отбеляза, че в новия стандарт за спешна помощ е обяснено какво е понятието „неоснователно повикване”. Много често получаваме сигнал, че човек е с гърч, че е посинял, а когато отидем, заварваме човек в отлично съзнание, който иска просто да си направи една консултация, заяви лекарят.
Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев каза, че в някои държави санкцията за такова повикване е една допълнителна месечна здравна вноска. По думите му, хората трябва да разберат, че спешната помощ е за спешни случаи. Той отбеляза, че за всеки човек неговото състояние е най-спешно. Ние и пръста да си счупим, се чувстваме много зле, защото това е субективно усещане, заяви той. Според него работа на диспечерите от спешния център е да преценят по стандартизирания въпросник какво е състоянието на пациента.
Д-р Кателиева отбеляза, че в момента сериозен проблем е липсата на добра координация между тел. 112 и спешния координационен център. Тя каза, че понякога се случва диспечерите на тел. 112 сами да решават дали един сигнал е спешен и да не го прехвърлят към медиците, което не е редно.
Председателят на Федерация „Български пациентски форум” Иван Димитров потвърди думите на д-р Кателиева. Той заяви, че ако човек има здравословен проблем, диспечерите на 112 трябва да го пренасочат към спешния център, а не те самите да взимат решения, защото нямат нужната квалификация да преценят кой е спешен и кой не. Димитров също така коментира, че стандартът е добър, но въпросът е кога ще бъде приложен на практика. Според него, за да заработи всичко както трябва, е необходимо да има достатъчно екипи и достатъчно отделени средства.

„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД