Доц. Георги Койчев: Психиатричната специалност е като бяла врана

Доц. Георги Койчев: Психиатричната специалност е като бяла вранаБългарската психиатрия днес се нуждае най-много от едно – да бъде чута! Това заяви доц. Георги Койчев, зам.-председател на Сдружение „Колегиум „Частна психиатрия”. Колегиумът, който обединява специалисти от цялата страна, утре открива своя форум в 65-а аудитория на СУ „Климент Охридски” с кръгла маса. Професионалната дискусия ще бъде фокусирана върху темите „Психично здраве и болест”, „Проблемът за нормата”, „Системата за психиатрични грижи”, „Високоспециализирани дейности по НЗОК и „Наредбата за рискови пациенти”.
За съжаление, предложената система за извънболнична специализирана психиатрична помощ бе така орязана, че психиатрията остана единствената специалност без високоспециализирани дейности и без клинични пътеки. Нека не пропускаме и още нещо – по същите причини практически консултирането на психиатричните пациенти в другите медицински заведения, с малки изключения стигнаха степента на екзотичност.
В резултат на това психиатричната специалност остана като бяла врана, с неадекватно заплащане и в болниците, и извън тях.  Практически бе ликвидирано зачитането на вредността на ангажирането в този труд, чиято същност е, както казваше проф. Иван Темков „дишането на безумие”, а не толкова физическият аспект. За съжаление, приетите от МЗ стандарти останаха на хартия или вместо средство за развитие, започнаха да се превръщат в инструмент за санкциониране, каза доц. Койчев.
Броят на психиатрите у нас намалява главоломно, в същото време се забелязват очевидни парадокси  – например вече кой ли не лекува депресии и с какво ли не, отбеляза о време на разговора ни доц. Койчев. „Мисля, че е време и Лекарският съюз да  се заеме и с това какво е „лечение”, „терапия” и кой може да бъде „терапевт”, „физиотерапевт”, „хомеотерапевт”,„психотерапевт” и пр, каза още психиатърът.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД