144 023 са регистрираните психично болни у нас

144 023 са регистрираните психично болни у нас144 203 българи са се регистрирали като психично болни. Това става ясно от писмен отговор на здравния министър Петър Москов на депутатски въпрос.
Данните, които министърът цитира, са на Националния център за обществено здраве и анализи и се отнасят за болните под наблюдение на психиатричните заведения у нас към 31 декември 2013 г.
В отговора си Москов уточнява, че статистиката отразява само броя на пациентите, пожелали да бъдат проследявани амбулаторно. В България липсва цялостна информационна система, с която да се осъществява регистрация на лица с психични заболявания, поради което няма данни за броя им, допълва здравният министър.
Той цитира данни и от епидемиологично проучване на психичната болестност (EПИБУЛ), според които 19,5% българите през даден етап от живота си са преживели психично разстройство. Изследването установило още, че над една пета (21,6%) от дните, в които българите са били неработоспособни, са свързани с психично разстройство, включително и временно такова. Това води до ангажиране на значителен обществен ресурс, каза министър Москов.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД