Кога щастието бяга от нас

Кога щастието бяга от насТвърде много време пред телевизора
Често след напрегнат ден си мечтаем за почивка пред телевизора, когато умът ни се „гмурка“ в морето от риалити шоутата и драматични сериали. Но, ако това е основното ни занимание в свободното време, е проблем. Според проучване прекарването на много време пред телевизора е възможен признак за липса на щастие.
Изследователи от Чикагския университет провеждат проучване за оценка на социалния климат в САЩ. Установява се, че независимо от образование, доходи, семейно положение или възраст, по-щастливите хора гледат около 30% по-малко телевизия всяка седмица, в сравнение с тези, които се чувстват потиснати.
Щастливите хора отделят 19 часа на седмица за телевизия, а нещастните - 25 часа.
Вместо с дистанционно в ръка, експерти съветват да се отдадем на други приятни занимания, хоби, спорт, разходка с приятели, доброволческа дейност или участие в организирани активности.
Проблемни взаимоотношения
Срещате ли трудност в решаването на проблеми с партньора си или с друг близък човек? Лесно си изпускате нервите или нямате желание за комуникация?
Проблемните отношения са сигурен знак за нарастващо униние.
Хората, които се чувстват нещастни, не разширят приятелския кръг и не желаят да се срещат с нови хора. А е установено, че хората с много социални връзки са с най-високи нива на удовлетвореност от живота. Например, проучванията показват, че семейните са по-щастливи от необвързаните.
Неконтролируем стрес
Според теорията за позитивизма, средата, която ни заобикаля, играе съществена роля в стремежа на хората за щастие. Чувството за безопасност и комфорт генерира задоволство и удовлетворение.
От друга страна, прекалено стресовата среда насърчава тревожността и несигурността.
Ако стресът и напрежението ни съпътстват всеки ден, в работата и вкъщи, трябва сериозно да се замислим какво е въздействието му върху живота ни.
Да, в някои случаи стресът ни принуждава да работим по-ефективно и да постигаме по-големи цели. Но, твърде много напрежение може да се отрази неблагоприятно върху психическото ни здраве и благосъстояние в дългосрочен план.
Безсънни нощи
Стресът на работното място и недоспиването, които обикновено вървят в комплект, са предиктор за нещастие.
Хроничното лишаване от сън засяга вниманието, концентрацията, паметта, логическото мислене, което може да има сериозни последствия, например, при шофиране, изпълняване на отговорни задачи и други дейности, от които може да зависи и човешки живот.
Мозъкът на лишените от сън е по-чувствителен към ефектите на хормона на стреса - кортизол, установяват психолози от Университета на Мичиган. Те изчисляват, че чувството на щастие и благосъстояние допринасят за по-пълноценен и спокоен сън, което е важно за поддържането не само на психическото, но и на физическото здраве.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД