20% от българите са имали или имат психично разстройство

20% от българите са имали или имат психично разстройствоВсеки пети българин има или някога в живота си е имал психично разстройство. Това сочат данните от последното епидемиологично проучване за психичното здраве у нас ЕПИБУЛ.
Само четвърт от тези хора обаче са потърсили помощ или насочени към психиатър. Останалите или получават лечение на физическите си симптоми, или не получават никаква медицинска грижа.
Изследването показва още, че когато има нужда от помощ, българинът най-често се обръща към личния си лекар.
Затова и в рамките на проект "Подобрени услуги за психично здраве" специалистите планират да обучат личните ни лекари – как по-лесно и бързо да познават кога пациентите им се нуждаят от психична помощ.
В рамките на проекта ще бъдат обучени 2500 лични лекари и социални работници от трите региона, в които има най-много опити за самоубийства - Югозападен, Южен централен и Северен централен.
Много често пациентът отива в кабинета на личния лекар с общи оплаквания.
С това обучение целим да улесним джипитата да направят разлика кога става дума за физическа болест и кога – за психично страдание, обясни д-р Румяна Динолова от Националния център за обществено здраве и анализи пред БНР.
Целта на проекта е общопрактикуващите лекари, които най-често се срещат с такива пациенти, да започнат да ги разпознават. Очаква се това да повлияе и с намаляване на броя опити за самоубийства.
Проучванията на психиатрите сочат, че около 70% от всички посегнали на живота си до две седмици преди това са посетили лекар.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД