Употребява ли детето ни наркотици?

Употребява ли детето ни наркотици?Разговаряме с група младежи на възраст от 17 до 22 години. Темата е за зависимостите. Това е причината да не назоваваме имената на събеседниците. Целта е да чуем максимална част от истината. И се случва. За разлика от възрастното поколение, което счита употребата на алкохол за нещо средно между традиционен обичай и повод за гордост, от всички видове зависимости младите хора избират да започнат с тази, като една от най-тежките и трагичните. Според тях, нищо не разрушава личността така окончателно и безвъзвратно като алкохола, нито пък живота и отношенията с близки и познати. Естествено допълват, че хероиновата и морфиновата зависимости също вероятно са необратими, но, според тях, съвременното поколение не се интересува особено от този тип наркотици - трябва да си пълен идиот, за да протегнеш ръка към спринцовката.
Признават, че до един са пушили или попушват отвреме навреме марихуана, пък и май не познават никого, който да не е пробвал поне. Причината - леснодостъпна, с ниска цена - т.е. родителите няма как да засекат по парите прекомерен разход и носеща много приятно изживяване (приповдигнато, весело настроение и отпускане) при това само за около половин час, така че се прибираш "като нов" вкъщи. На въпроса наистина ли смятат тревата за безопасна, изненадват с доста ясна представа за последствията:
М. А. (18 г.): От личен опит мога да кажа, че тревата не те прави по-глупав. Проблемът е, че хората, които я пушат системно, не искат да правят нищо друго. Не им е нужен успех, за да се чувстват добре. Вместо да полагат усилия, просто могат да запалят с приятели една цигара.
Т. К. (21 г.): Е, в случая не говорим за хората, предразположени към психически заболявания, които се отключват по този начин, или за онези, на които тревата им отваря апетит да пробват и нещо по-силно.
Според събеседниците ми, амфетамините също са доста разпространени, а последствията от употребата им - по-тежки. Амфетите били приоритет на амбициозните, заради усещането, че мозъкът ти работи с двойно, че и четворно по-голям капацитет и скорост, а и тялото ти. Чували са, че този ефект е още по-силен при кокаина, но при положение, че грамът кока бил 150 лв., можели да си го позволят само тузарите.
Г. П. (19 г.): Ефектът обаче е такъв, че човек изобщо не може да спи, нито да се възстанови при ежедневна или през ден употреба. Хората стават брутални и емоционално нестабилни. За да могат да поспят поне няколко часа, трябва да "се свалят" с алкохол, а от него да се вдигат пак с амфети и кръгът се затваря. Виждал съм вече много умни хора с изпържен мозък, които никога за нищо няма да стават, даже и да постигнат невероятен успех временно, че дори и ако "се откачат".
А. Р. (17,5 г.): Страхувам се от този вид дрога, точно защото познавам такива хора. И близките им дори не подозират. Даже им се радват. Мисля, че е по-добре да не живея, отколкото да стана това, в което се превръщат. Вярно е, че няма физическа зависимост уж, но зависимостта да се чувстваш и да мислиш за себе си като за върха, е страшна, съсипва всичко хубаво и истинско, и важно в човека. Съсипва всякакъв шанс за нормална комуникация, чувства - пълен филм, в който героят си само ти, даже като те няма вече.
* * *
Разговаряхме дълго. Звучи ужасяващо искрено, видяно, преживяно. Младежите обясниха, че единственото, което биха желали, е да могат да разговарят с родителите си за това и да разчитат на тях, ако осъзнаят зависимост. Никой от тях обаче не познавал такъв, който би се обърнал при проблем тъкмо към родителите си. Само един от събеседниците ни бе убеден, че винаги, на 100 процента, може да се довери на семейството си без да очаква обиди, скандали и порицание, а реална грижа. Точно това го възпира от прекомерни глупости, за да не им причини болката и да не им стовари удара, които изживяват родителите на негови зависими познати.

* * *
Гледните точки на:

Психиатър, специалист д-р Иван ДОБРИНОВ
Д-р Иван ДобриновАко детето ви е започнало да експериментира с наркотици и алкохол, то много вероятно е вие да разберете последни. Често родителите пропускат ценно време в опити да отричат, рационализират или да разрешат проблемите по най-тихия и бърз начин.
Експериментиращото поведение е характерно за децата. То се усилва през пубертета. Въпрос на чиста случайност е с какво ще експериментира един тийнейджър. Най-честите причини за започване на употребата са: любопитство, търсене на идентичност, стремеж към подражание, скука, чувство за неразбиране, бягство от проблеми, неувереност, натиск от страна на връстници, протест. При децата има някои особености, за които не трябва да забравяме. Те трудно преценяват степента на риска, нямат ясна концепция за болест и смърт, често подценяват опасностите. При тях мозъкът е по-податлив на токсични влияния, той все още е в етап на структурно и функционално развитие.

Психолог, фамилен консултант Яна ХРИСТОВА
Яна ХристоваНуждите на семействата са много специфични в различните етапи при решаването на проблема с наркотиците и алкохола.
Родителите много често ми задават въпроса как да предпазим детето си от този бич? Тук основната им нужда е да получат адекватна информация от страна на специалист за различните видове психоактивни вещества, тяхното въздействие върху човешкия мозък, влиянието, което оказват върху почти всички сфери в живота на личността. Родителите също така се нуждаят да получат знания, свързани с укрепване на позицията им, като усвояват ефективни родителски умения.
По-различно е положението, когато родителите за пръв са разбрали, че детето им е употребило наркотици.
Много е важно да им се дадат готови механизми за справяне с тази високостресова ситуация за семейната система. Например, да бъдат обучени как да разговарят с детето си по този въпрос, така че то да се почувства разбрано и адекватно подкрепено, а не заклемейно и наказано. Родителите не правят разлика между експериментиращо поведение, злоупотреба и зависимост. Оттам има съществена разлика от терапевтичните интервенции, които се използват при работа със семейството и детето.

* * *
Кога един родител би могъл да се усъмни, че детето му експериментира с наркотици?

Д-р Иван ДОБРИНОВ:
Употребява ли детето ни наркотици?Симптомите могат да бъдат най-различни. Но има някои по-често срещани тенденции, които да ни ориентират. Обикновено успехът в училище рязко спада, появяват се проблеми с концентрацията и вниманието. Детето губи интерес към заниманията, бяга от часовете. Забелязваме колебания в настроението и активността. От дома започват да изчезват пари и ценности. Тийнейджърът се забърква в различни проблеми: кражби, лъжи, сбивания. Сменя приятелите си, става по-затворен, безразличен и прикрит. Може да занемари хигиената и външния си вид. Понякога родителите откриват по джобовете или в стаята му необичайни вещи: тръбички, пакетчета с прахове, таблетки, треви, спринцовки, обгорели капачки, флакони и др. Понякога първоначално се появяват телесни оплаквания, предизвикани веществата: например отслабване, аритмии и хипертонични кризи при употреба на амфетамини, кръвоизливи от носа при „шмъркане”, кожни промени със сърбеж и инфекции, стоматологични проблеми, силно зачервяване на очите при пушене на марихуана и др.

Яна ХРИСТОВА:
Безусловно съществуват начини, по които сравнително лесно родителите могат да определят употребява ли или не детето им наркотици. Тези признаци са специфични. Наред с тях съществуват и по-общи, които косвено сигнализират за наличието на проблем. Те се проявяват на сравнително ранни стадии при експериментирането от детето с наркотици:
Нарастваща самоизолация на детето в семейството. Детето избягва своите родители, участието си в семейния живот, общи дейности и ангажименти. Пренебрегва семейните правила. От гледна точка на семейните взаимодействия, детето все по-трудно спазва граници и правилата у дома. Престава да участва в семейните празници, нараства напрежението в семейните взаимоотношения. Комуникацията родители-дете става все по-трудна, като стига до двете крайности. Юношата напълно се затваря в себе си или става много агресивен и скандалите са преобладаваща форма на общуване. Манипулирането, лъжата и отричането са основни поведенчески модели за справяне с ежедневните задачи и предизвикателства при децата употребяващи наркотици.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД