Безсънието изостря отношенията

Безсънието изостря отношениятаПсихолозите Арни Гордън и Серена Чен от щатския университет „Бъркли“ откриват, че вероятността двама партньори да влизат в остри конфликти нараства значително след безсънна нощ.
Честите караници водят до общо чувство за нещастие и могат да се отразят зле на общото здравословно състояние. Изследването на екипа демонстрира явно, че огромен фактор за чести и остри конфронтации играят безсъниците, особено когато само един от двата страда от това.
Това се отразява на отношенията в двойката, понеже липсата на сън изостря натрупания стрес и пречи на взимането на рационални и мирни решения при личностни сблъсъци, които са неизбежни между двама души.
По време на проучването, учените са събирали данни за нощния живот на над сто двойки, връзка от минимум 2 години. Акцент се поставял върху депресивни моменти, тревожност и други стресови фактори, продължителност и качество на съня.
Дори при двойки, които обикновено имат здрав и необезпокояван сън, изследователите забелязват тенденция на изостряне на отношенията в дългосрочен план при повече от две нощи с по-малко от 5 часа нощна почивка. Над 55% от двойките, в които един от двамата има проблеми със съня, са били пред раздяла повече от три пъти в рамките на тези две години. Когато и двамата партньори имат нарушения на съня, бройката скача драстично - до 90%.
Психолозите разкриват също, че много от тях усещали как проблемите им идват от липсата на адекватен сън. Над 40% от тях прибягвали до различни форми на самолечение със сънотворни, които влашават състоянието им, а при 11% се стига до системна нощна употреба на алкохол, предимно от силния пол.
Специалистите съветват при проблемен сън, който се отразява негативно на взаимоотношенията, да се потърси консултация с психолог.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД