Как да се научим да обичаме себе си

Как да се научим да обичаме себе сиНай-важният човек в живота ни сме ние самите. Трябва да знаем, че заслужаваме любов. Че любовта започва от нас. Ние сме огледала, които отразяват начина, по който хората ще се държат с нас. Когато сме изпълнени със съмнения и тревоги, свързани със собствената ни личност, не показваме най-добрата си страна. Повечето от нас са учени да не бъдат егоисти. Не сме научени обаче, че, когато чувстваме любов към себе си, това не е егоизъм, а просто признаване на собствената си стойност.
Когато знаем колко струваме, животът ни от заседнал отново ще се превърне в плавно течаща река, в която сигурността ще заеме мястото на съмненията и тревогите.
Като хора често сме доста сурови към себе си. Можем да изпълним мозъците и сърцата си с негативни мисли към самите нас, понякога дори без да се усещаме. Някои или повечето от тези мисли и думи може дори да не са нещо, което наистина вярваме, че се отнася до нас, а просто сме го чули като коментар за себе си в миналото. Добрата новина е, че можем да променим тези насадени идеи за собствената си личност. Първата стъпка е да ги осъзнаем. Втората - да ги заместим с по-мили и любящи думи към себе си.
Негативните мисли, които имаме за самите себе си, могат да ни изглеждат много силни, но с малко време и търпение могат да бъдат заменени. Когато избираме мислите си, вместо да ги допускаме като на автопилот в главата си, те са много по-силни от онези, "програмираните”. Можем да видим как животът ни се променя бързо като елиминираме една по една негативните си мисли.
Ето едно лесно упражнение за това. За да се подготвим, трябва да си мислим за:
- Човек, към когото изпитваме много силна любов. Приятел, съпруг, дете, брат, сестра или който и да е друг - просто да си мислим за него и сърцето ни ще се стопли.
- Нещо, за което се самообвиняваме. Може да е неуспешен опит за отслабване. Може да са трудностите за откриване на финансова стабилност. Може да е склонността да отлагаме или проблем във връзката. Всички имаме нещо, за което се самоназидаваме, нека просто се сетим за него.
Щом сме изпълнили горните две задачи, е време да пробваме самото упражнение, състоящо се от пет стъпки:
Как да се научим да обичаме себе сиДа отделим няколко секунди, за да се съсредоточим върху дишането си. Не да го променяме - просто да го забележим. Това ни помага да се почувстваме изцяло тук и сега в настоящия момент.
Нека си представим човекът, когото обичаме. Да си спомним какво е усещането той да е наоколо или да разговаряме с него.
Сега нека си представим, че човекът, когото обичаме, повдига въпроса, който сме избрали за свое предизвикателство по-горе. Любимият човек е дошъл при нас, заради любовта ни и за да потърси съвет относно същия този проблем.
Нека си представим как даваме искрен съвет от сърце на човека, когото обичаме. Когато наистина обичаме някого, сме способни да не го съдим. Знаем, че проблемът му не е толкова страшен, колкото изглежда, и сме в състояние да успокоим любимия човек, да му покажем обич и подкрепа.
Сега е време да приложим същия съвет в своята ситуация. Той ще ни помогне да се изправим срещу предизвикателствата и да ги надвием малко по малко като ги поставяме в перспектива.
Трябва да се отнасяме със себе си както бихме се отнесли с най-любимия си човек на света! Защо да не даваме също толкова уважение и любов на себе си, колкото можем да дадем на някой друг? Всички заслужаваме безусловна любов и, ако се загледаме в душата си, ще открием, че го знаем. Когато започнем да се грижим за себе си и да се обичаме, светът около нас ще се промени и ще започне да бъде по-добър. Хората, които ще срещаме, ще са по-мили, пътят ни ще изглежда отворен пред нас и със сигурност ще искаме да се усмихваме повече на живота.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД