Социалните контакти на живо удължават живота

Социалните контакти на живо удължават животаАктивния социален живот и многото контакти увеличат с цели 50% шанса да доживеете до дълбоки старини, считат учени. Според авторите на проучването, това се дължи на по-добрата им способност да се справят със страса.
Ефектът от редовното общуване с близки и приятели е сравним по сила с влиянието, което оказва на човешкото здраве спирането на цигарите и е почти два пъти по-ефективен от физическите упражнения, отбелязват авторите на публикацията.
Професор Тимъти Смит и колегите му анализирали резултатите от 148 различни научни проекта, изучаващи връзката между смъртността и социалните взаимоотношения между хората. Данните са събрани сред повече от 308 хиляди души, които са участвали в проучването в рамките на средно 7,5 години.
Американските учени стигнали да заключението, че независимо от възрастта, пола, образованието и наличието на хронични заболявания, силните социални връзки и контактите с роднини и приятели, не само подобряват общото здравословното състояние, но и увеличават продължителността на живота.
Направените от нас проучвания показаха, че социалният живот трябва да се разглежда като мярка за удължаване на живота и подобряване на качеството му, казва Смит и добавя, че този ефект е валиден не само за възрастните хора, но за представители на всяко поколение.
Учените подчертават, че появата на новите технологии в Интернет и социалните мрежи не могат да заменят реалното общуване и нямат същия ефект върху здравето, като директния разговор.
Ние сме свикнали да приемаме общуването за даденост, както рибите не забелязват водата между тях. Трябва да се знае, обаче, че постоянното взаимодействие и контактът с другите хора е полезно не само от психологическа гледна точка, но и от здравословна.
Според авторите на изследването, този ефект може би се дължи на факта, че хората с много приятели по-лесно преодоляват или избягват стреса, тъй като се чувстват защитени и получават подкрепа от близките си.
От друга страна, социалната ангажираност насочва вниманието на възрастните хора в друга посока и те не се вглъбяват в здравословните си проблеми, и не изпадат в апатия.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД