При 40% от пациентите с биполярно разстройство депресията и манията се смесват

При 40% от пациентите с биполярно разстройство депресията и манията се смесватСред болестите на настроението - афективни разстройства - съществуват като заболявания както депресивното разстройство, така и манията. Техните симптомокомплекси са добре изучени, описани и логични. На пръв поглед те са на двете крайности и не биха могли да имат много общо помежду си. Човекът обаче не е учебник, особено когато става въпрос за психиката му.
Депресията и манията с техните прояви не изчерпват всички състояния, които биха могли да се отнесат към разстройствата на настроението. Съществуват както техни нюанси, описани и наблюдавани от лекарите, така и смесени състояния, които ги обединяват.

Прочети още...

Не бъркайте депресията с нормалната тъга

Не бъркайте депресията с нормалната тъгаДепресията спада към широкоразпространените и социалнозначими заболявания. Когато става въпрос за леки форми на депресия, понякога има затруднение в разграничаването й от нормалната тъга, която е позната всекиму. Умерено тежките форми на депресия би трябвало с изявените си симптоми да алармират близките на пострадалия и да насочат към търсене на съдействие от лекар.

Прояви на тежката депресия

При нея симптомите от леката и умерено-тежката форма са с още по-засилена изява. Колкото по-тежка е формата, толкова по-интензивни са симптомите. Разбира се, медицината не е математика.

Прочети още...

Депресията има много лица

Депресията има много лицаИма психиатрични разстройства, чиито симптоми биха алармирали всекиго - не е нужно да си специалист, за да разбереш, че нещо не е наред с човек, изпитващ халюцинации, например. Естествено, в голяма част от случаите наличието на болест не е толкова очевидно. Една от тези "спорни територии" е депресията.

Усещането за тъга и неработоспособност много често са част от нормалните човешки преживявания.

Прочети още...

Как да смекчим шока при шизофренията

Как да смекчим шока при шизофрениятаПоставянето на сериозна диагноза като шизофрения е естествено да предизвика известен шок у пациента и близките му. Това е нормална реакция, от която обаче вместо с отрицание трябва да се излезе с възприемане и разбиране. Реалистичният поглед над ситуацията е важна основа за борбата със заболяването.
Факт е, че шизофренията нерядко налага хоспитализиране на пациента в лечебно заведение - това почти винаги е необходимо при новооткритите случаи.

Прочети още...

1/5 от англичаните смятат, че деменцията е неделима част от остаряването

1/5 от англичаните смятат, че деменцията е неделима част от остаряванетоПроучване направено между малко над 2 300 човека във Великобритания е открило, че само около 1% от участващите са успели да посочат начини за предпазване от деменция и възможните рискове, водещи до болестта, съобщава Би Би Си.
Има шест рискови фактора, които предразполагат към деменция. Това са алкохолизма, генетичната предразположеност, пушене, високо кръвно налягане, депресия и диабет.

Прочети още...


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД