Ден на отворените врати в "Александровска" в Световния ден на психичното здраве

  Ден на отворените врати в  "Александровска" в Световния ден на психичното здравеДен на отворените врати обявява Клиниката по психиатрия на УМБАЛ "Александровска“. Той ще се проведе на 10 октомври между 9 и 12 ч с демонстрация на арттерапии и обучения и е по повод Световния ден на психичното здраве, информира zdrave.net.
От 19 ч. в салона на НАТФИЗ пък ще се състои благотворителен антистигма спектакъл "Цветен ден“ в подкрепа на рехабилитационните програми, прилагани в клиниката за лечение на шизофрения, депресия, биполярно психично разстройство, страхова невроза и др. Автор на сценария е д-р Елена Иванова - завеждащ Амбулаторно-консултативната психиатрия в УМБАЛ "Александровска".

Прочети още...

Пробивът в личните граници превръща живота ни в драма

Казва психотерапевтът Петър Кралев

психотерапевта Петър Кралев- Господин Кралев, новата Ви книга "Пробитите граници. В терапията на граничността и бордерлайн" разглежда проблеми, свързани с личностната абнормност и е сериозен принос в психотерапевтичната литература. Пътят ви до нея е бил доста дълъг...
- С граничността като психологична категория се сблъсках през 2008 г., когато започнах да пиша "Психотерапия на алкохолизма". Но чак към 2016 г. се почувствах готов да разработя темата. Това е бездънен кладенец. Докторската дисертация, която подготвям във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", също е свързана с граничността, но при децата.
По време на терапия се сблъсквах с личностни проблеми, за които нямах отговор. Млади хора с по 3 различни психиатрични диагнози, поставени в рамите на 2-3 години. Или с особености и странности, много по-дълбоки от обичайните. Оказа се, че са с много дълбоки корени, още в първите 2-3 години след раждането - импулсивност, трудности във връзките с реалността, затруднения с близките, проблеми със самоидентификацията. Отделно - черно-бяло мислене, в което като в приказките светът се дели на добри и лоши, нарушена афективност и тревожност.

Прочети още...

Национална програма за ранна превенция "Родителски срещи в бар" гостува в Стара Загора

Национална програма за ранна превенция "Родителски срещи в бар" гостува в Стара ЗагораНационалната програма за ранна превенция на алкохол от непълноленти "Родителски срещи в бар" гостува за първи път в Стара Загора. Организаторите канят да се запознаете с техните нетрадиционни родителски срещи: "Малки разговори на големи теми" и да разкажат защо е важно да се каже на децата "Има време" и да се отложи първата среща с алкохола. Програмата се осъществява с подкрепата на МОН и регионалните инспекторати.
Срещата ще се състои на 15 февруари от 12:30 часа в ОУ "Кирил Христов" в Стара Загора.
"Здравна поща"

Алкохолът е третата причина за ранна смърт

Той е в основата на повече от 60% от битовата престъпност, 41% от трудовите злополуки, честа причина е за развод на семейства

Алкохолът е третата причина за ранна смъртВ Европа първото съобщение за получаване на алкохол т .н. Spiritus vini е дело на Арко дьо Вилньов - алхимик, един от най-прочутите лекари на ХІІІ век. Едва ли е подозирал ползата и най-вече вредното му влияние върху човешкия организъм, разказва д-р Здравка Маринова от МЦ "Здраве М".
Човекът единствен от бозайниците се интоксикира преднамерено и съзнателно изпитва удоволствие от това, че пие, и развива цели мисловни стратегии за свое оправдание.

Прочети още...

Старозагорски младежи разказаха със спектакъл колко струва употребата на психоактивни вещества

Старозагорски младежи разказаха със спектакъл колко струва употребата на психоактивни веществаМладежите от Клуб дарители на надежда към Превантивно-информационен център по зависимости в Стара Загора разказаха по иновативен начин във фоайето на Общинска администрация за вредата от употребата на психоактивни вещества. Със спектакъла на младите хора бе открита изложбата от постери на тема "България ЗА превенцията и Против наркотиците".
Младежите влязоха в роля на говорещи плакати, разкривайки "колко струват наркотиците на всички, които ги употребяват? Само един живот".

Прочети още...


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД