Борислава МЕЧЕВА, психолог и фамилен терапевт: Разводът е нормативен преход, не патология

Борислава МЕЧЕВА, психолог и фамилен терапевт: Разводът е нормативен преход, не патологияПовод за написването на този текст е едно видео на 9-годишното момче Патрик от Стара Загора в състояние на силен афект, публикувано във фейсбук без оглед на конфиденциалност. За два дни видеото достигна 35 хиляди гледания и стотици споделяния. То бе последвано от поредица публикации в електронните медии, описващи крайно негативен образ на майката и сестрата на детето. Спонтанната обществена реакция, освен на съчувствие към страдащото дете, бе такава сякаш обществеността трябва да реши как ще се практикуват родителските права.

Прочети още...

15 български специалисти ще се обучават по превенция на самоубийствата

15 български специалисти ще се обучават по превенция на самоубийстватаБългарски специалисти ще могат да измерват реалното ниво на риска от самоубийство на свои възрастни пациенти, страдащи от депресия. Това съобщиха от Националния център за обществено здраве и анализи в Световния ден за превенция на самоубийствата.
Общо 15 български психиатри, психолози и специализанти по психиатрия ще бъдат обучени по метода EDOR в края на октомври.

Прочети още...

Местата за лежащо болни в психиатриите намаляват непрекъснато

Местата за лежащо болни в психиатриите намаляват непрекъснатоОт 20 години насам местата за лежащо болни в психиатричните болници непрекъснато намаляват. През този период са съкратени 140 такива легла - заради липса на средства и липса на подготвени медицински кадри. С 40 легла по-малко е заведението в Карлуково. В многопрофилните лечебни заведения дори са закрити цели отделения.
Такъв например е случаят във Враца. В същото време вече станаха традиция инцидентите с психично болни, пуснати на свобода и без надзор, коментира в. "Монитор".

Прочети още...

СЗО: В световен мащаб депресията е водеща за влошаване на здравето и инвалидизация

СЗО: В световен мащаб депресията е водеща за влошаване на здравето и инвалидизацияДепресията е водеща причина за влошено здравословно състояние и инвалидизация в световен план, съобщават от вестник Труд. Според последните изследвания на Световната здравна организация повече от 300 милиона души страдат от депресия. Това е увеличение с 18% за периода 2005-2015 г. Липсата на подкрепа за хора с психични заболявания и страхът от стигмата спират много хора да търсят лечение.

Прочети още...

Как да пазим психиката си

Как да пазим психиката сиОскърбителните думи могат да причинят не по-малка болка от физическите травми, твърдят британски учени. Те провели изследване, в хода на което участниците трябвало да посочат кога през последните 5 г. са изпитвали силна физическа болка и кога са страдали от т.нар. социална болка, предизвикана от

Оскърбление, лъжа или чувство за изоставеност

Анкетираните трябвало да сравнят болката, която са почувствали в резултат на емоционална криза, с тази, която изпитват в момента.

Прочети още...


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД