Сложните операции ще се правят в суперболници

Сложните операции ще се правят в суперболнициСкъпоструващите модерни изследвания и операции да се правят само в определени лечебни заведения. Това предвижда Националната здравна стратегия за периода 2014-2020. В момента документът се разглежда от парламентарната здравна комисия и трябва да бъде приет до средата на годината. Сложните операции ще се извършват вече само в т.нар. суперболници, които ще са не повече от 12 в цялата страна, плюс специализирани клиники за сърдечни или онкозаболявания.
Адмирирам тази идея, крайно време е някой да направи подобна стъпка, която ще е от полза и за пациентите, и за лекарското съсловие, и за здравната каса, коментира проф. Генчо Начев, директор на столичната болница "Св. Екатерина". По думите му мярката трябва да се въведе максимално бързо още тази година. "По този начин парите на хората от здравни вноски ще се концентрират само на места, където има както достатъчно добри лекари, така и супермодерна апаратура. Така касата ще може да разходва средствата по-ефективно, защото хем ще се повиши качеството на услугата, хем ще падне цената й", обясни проф. Начев. "Другият плюс е, че контролът ще е много по-лесен, когато скъпоструваща манипулация се прави на три места, а не в 300 болници, добави кардиохирургът.
Според него има световни изследвания, които твърдят, че лечебни заведения, в които се извършва голям обем от сложни операции, се справят по-добре и с усложненията след тях и рядко се стига до фатален край.
Суперболниците ще бъдат избрани на базата на акредитационна оценка и рейтинг. За целта акредитацията ще стане задължителна и ще носи не само престиж, но и икономическа полза за лечебното заведение, предвижда още националната здравна стратегия. В момента тя е само пожелателна и не носи никакви ползи за болниците.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД