Резистентните хипертоници у нас остават дискриминирани

Резистентните хипертоници у нас остават дискриминираниКонтролът над хипертонията у нас се подобрява, броят на пациентите с добре контролирани нива на артериалното налягане се увеличава и ако през 2000 г. те са били 25% от всички хипертоници, през 2012 г. техният дял вече достига 37% за градското население. стана ясно на семинар, посветен на съвременните подходи при резистентната и рефактерната хипертония. Проблем според водещите наши хипертензиолози остава обаче липсата на реимбурсация за медикаментите на болните с тежките форми на артериална хипертония. Касата заплаща двойните лекарствени комбинации, но все още не поема лечението с тройните и четворните комбинации, които са абсолютно необходими за пациентите с резистентна хипертония, подчертаха специалистите.
Така тази група хипертоници остава дискриминирана, обобщиха те. Известно е, че не по-малко от 10% от хипертониците имат проблемно протичане на болестта и се влияят единствено от терапия, включваща повече от 2 медикамента.
Друга група са болните с рефрактерна хипертония, при които наред с комбинираното медикаментозно лечение се обсъжда и прилагането на интервенционални методи, като реналната денервация, а възможности за лечение с този подход вече има и у нас, казаха медиците. В допълнение те посочиха, че методиката се прилага от две години и в наши клиники, като до този момент екипите интервенционалисти от СитиКлиник, столичните УМБАЛ "Св. Анна" и болница "Лозенец" са осъществили ренална денервация при повече от 100 пациенти.
Проблемът с резистентните и рефрактерните хипертонии не бива да се подценява, защото тези форми на хипертонична болест засягат немалко пациенти и протичането им се свързва с по-висок сърдечносъдов риск и сериозни усложнения от страна на други органи и системи, заявиха лекторите в симпозиума. В особено висок риск са болни с обструктивна сънна апнея, диабетиците, болните с хронично бъбречно заболяване. Медиците посочиха, че по световна статистика средно 10%-15% от хипертониците се повлияват единствено от няколко медикамента от различни антихипертензивни класове, задължително с включен добре понасян диуретик, и то при условие, че дозировката на комбинацията е оптимална и болният се придържа стриктно към терапията. По данни от публикации до 10% от хоспитализираните пациенти в кардиологични клиники и до 50% от приетите за лечение в нефрологични клиники са с резистентна хипертония. Повишено внимание следва да има и към болните с рефрактерна хипертония, която е налице при около 10% от резистентните хипертоници, но се свързва с многократно по-висок риск и значително по-лоша прогноза. Именно тези болни следва да се насочват навреме към мултидисциплинарен екип, който да прецени възможността за интервенционално лечение. Реналната денервация е не просто процедура, а програма за проследяване. Тя включва определен набор от лабораторни и образни изследвания и прегледи задължително на 1, 3, 6 и 12 месец след интервенцията, както и продължаване на медикаментозната терапия според препоръките на наблюдаващия екип, подчерта доц. Иво Петров, председател на Дружеството на кардиолозите в България, който е специалистът осъществил първата ренална денервация у нас на 15 март 2012 г. В качеството си на председател на гилдията на кардиолозите, той допълни, че поддържането на високо ниво на информираност е една от най-важните задачи на ДКБ. До средата на тази година ще бъдат преведени на български език всички актуални ръководства за поведение (гайдлайни) на Европейското кардиологично дружество. Към тях ще бъде прибавено и ръководството за лечение на артериалната хипертония, преведено от проф. Светла Торбова, председател на Българската Лига по хипертония. Изданията ще бъдат предоставени на българските кардиолози и на специализантите по кардиология.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД