НЗОК отказва да плаща торбички и катетри

НЗОК отказва да плаща торбички и катетриНационалната здравноосигурителна каса отказва да поеме разходите по торбички и катетри за пациентите с уринарна инконтиненция и невъзможност за уриниране, алармират от Българската асоциация за закрила на пациентите.
Преди две години организацията е внесла писмо-предложение за промени в списъка с медицински изделия за домашно лечение, заплащани напълно или частично от касата, в което се настоява за 30 броя външни катетри (урошийтс) и 4 броя уринаторни торби за крак месечно за пациенти с уринарна инконтиненция (неволно изпускане на урина).
Тези медицински изделия се заплащат от НЗОК, но се предоставят само на окнкологично болни пациенти. Това се счита като дискриминация, защото от тези продукти се нуждаят и болните от множествена склероза, спина бифида, пострадалите от катастрофи и преминалите тежки интервенции пациенти.
Още по-тежко е за пациентите с невъзможност за уриниране (задържане на урината), въпреки че те имат същите групи диагнози като дискриминираните пациенти с уринарна инконтиненция и жени след тежки раждания и гинекологични операции.
В момента на тези пациенти един път месечно се поставят постоянни вътрешни катетри от лекар, което е особено болезнена процедура, след която пациентите не могат да напускат дома си с тези торбички.
По-опасното е, че това предизвиква неизлечими инфекции и смърт, тъй като тези медицински изделия трябва да се сменят системно, а не веднъж месечно и да се осигурява минималната почивка от пет дни месечно.
Българската асоциация за закрила на пациентите е предложила на Националната здравноосигурителна каса да включи в списъка с медицински изделия този вид катетри за самокатетъризация, които не предизвикват инфекции и травми. Това са катетри, които осигуряват мобилност на пациентите, поставянето им не е толкова болезнено и най-важното позволяват достоен начин на живот, което е конституционно право на всеки гражданин. Но касата е отказала на това искане с оправданието, че няма възможност да поеме плащането на комплект от медицински изделия включващо 150 броя катетри, чиято цена е 3,50 лв. за брой.
Асоциацията посочва, че неудобствата и лишението на тези пациенти не търпят такова отношение от държавата и че това са хора, чийто начин на живот е дискриминиран и непълноценен. Тези пациенти търпят болки, живеят с риск от сериозни инфекции и държавата не се грижи за тях и това е повече от унизително и нехуманно.
Остава последното възможно средство - всички те да излязат на протест, изтъкват още от пациентската организация.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД