Фалшив мед от Китай и Аржентина залива пазара у нас

Фалшив мед от Китай и Аржентина залива пазара у нас Преработен мед, внесен от страни извън ЕС, в който не са останали ценни хранителни продукти, се продава в български магазини. Най-големи количества от лечебната храна пристигат от Китай и Аржентина. И двете страни използват масово ГМО в земеделието си, което неизбежно се отразява и на качеството на меда, коментира Илия Цонев, член на Националната научна асоциация по пчеларство.
Освен това, за да имат добър търговски вид, продуктите са центрофугирани през фини дюзи, като от тях са извлечени почти всички полезни свойства. Преминалият през такава обработка мед е блестящ и бистър и може да стои дълго по рафтовете, без времето да се отрази на вида му. Естественият мед без специална преработка съдържа дребни примеси, парченца от крилца на пчели и различни природни съставки, които предизвикват захаросване.
За добавките в меда най-често е упоменато на етикетите, но това се прави с дребен шрифт и малцина обръщат внимание на надписите още в магазините. Междувременно става ясно, че Европейската комисия няма информация за обемите от фалшив пчелен мед, които заливат ЕС. Тепърва ще се обмисля необходимостта от конкретни действия по отношение на меда, координирани на равнище Евросъюз. Някой недобросъвестни пчелари у нас също злоупотребяват понякога, предупреди Цонев.
Буркан с оригинален мед върви между 8 и 10 лева, затова трябва да прецизираме покупките си дори на Женския пазар в столицата, където цената масово е между 5,5 и 7 лева. Изкупната цена на меда не се е променяла от поне пет години, споделиха още пчелари. По 4,50 лева е на едро килограм тип „букет", липовият е 4,50 лева, а акациевият на едро е по 5,50 лева. През миналата година у нас имаше много високи добиви, като от някои кошери бяха извадени по 30 кг вместо обичайните двайсетина.
Годишно от страната ни се изнасят около 5000 тона мед, като традиционно най-голямо количество заминава за Германия. Около 5% от експортираната суровина е биопроизводство.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД