Само спешна помощ за хората без здравни осигуровки

Само спешна помощ за хората без здравни осигуровкиХората без здравни осигуровки ще могат да получават спешна медицинска помощ, заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. По нейните думи така е навсякъде по света. Тя обаче поддържа идеята гражданите, които не покриват вноските си, да не получават друга медицинска помощ по Националната здравноосигурителна каса, а да си плащат за нея. В противен случай такава ще им бъде отказвана.
Според д-р Андреева неравенството в здравната ни система продължава да бъде актуално. Тя изтъква, че не е нормално съвестните граждани да плащат и за всички останали. По думите на министъра трябва да се създадат отделни пътеки и здравнонеосигурените да получават само и единствено спешна помощ.
Междувременно лекарски и пациентски организации предлагат държавата да лиши от социални помощи хората, които не плащат редовно здравните си осигуровки. Мярката е част от идеите за реформи в здравната система. Санкциите обаче няма да засегнат бедните граждани и ще са само за хората, които получават достатъчни доходи, но съзнателно не внасят данък "Здраве".
Медиците и пациентите настояват също така данъчните да издирват неосигурените лица, а впоследствие здравната каса да си търси правата по съдебен ред. За целта се обсъжда възможността Националната агенция за приходите да получи достъп до кредитния регистър на Българската народна банка.
Към днешна дата близо 3,9 млн. души се осигуряват за сметка на държавния бюджет. Това са пенсионери, деца под 18 години, студенти, държавни служители и социално слаби. Здравни осигуровки дължат 3,4 милиона души, а 2 млн. от тях не ги плащат. Това означава, че 28% от хората у нас нямат право на безплатен достъп до медицинска помощ.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД