БЛС иска места за специализанти във всички държавни болници

д-р Цветан РайчиновБългарските млади лекари напускат страната поради три основни причини - липсата на кариерно развитие, трудното зачисляване за специализация и ниското заплащаме. Това каза в национална медия председателят на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов. Той обявява, че всяка година в чужбина отиват 500-600 медици, или колкото един випуск от медицински ВУЗ.
При по-възрастните лекари, които вече имат специалност, водещи са други причини. Те посочват нивото на обезпеченост на лечебното заведение с техника и кадри, организацията и условията на работа.
Водеща причина за тях е и заплащането. България е на челно място по ниски доходи на медицинските кадри в Европа. По данни на ЕС средното лекарско възнаграждение у нас е 368 евро, което е под чертата, под координатната система на графиката. Несравнимо и унизително, заяви Райчинов.
Той смята, че твърденията, че в България щели да дойдат медици от Индия и Виетнам, са несъстоятелни. Ако някой си мисли, че техните лекари имат нисък стандарт и условията за работа са по-лоши, се заблуждава. Единствената причина да дойде някой е, ако сключи брак с българин или българка, казва той.
Очаквахме с промените в наредбата за специализациите някои от проблемите да бъдат решени, но в току-що представения проект на здравното министерство няма такива стъпки. Таксата 180 лв. за нашите специализанти остава, докато в Германия например предлагат по 2500-3000 евро за наши лекари веднага щом си вземат дипломата. Отделно веднага започват специализация и езиков курс. Е, как младият лекар да остане тук, където някой трябва да го храни още 4 г., след като там веднага е оценен и започва работа и кариерно развитие, пита д-р Райчинов. Той добави, че в наредбата за специализациите трябва да се въведат някои прости мерки веднага, за да се пресече тенденцията за изтичане на кадри. Първо, във всички държавни болници трябва да се открият работни места за специализанти. Младите трябва да започват с гарантиран доход и трудов договор и да стартират специализация веднага, без предварителни условия. В момента за зачисляване за специализация се провежда изпит, който като конспект е почти същият като този за вземане на специалност. Много по-добре е изпитът да отпадне, а за всеки специализант да има отговорник за обучението му. Можем да ги наречем супервайзъри, ментори или просто обучители, важното е наистина да обучават младите и да отговарят за тяхното развитие и обучение. На втората година примерно може да се проверява дали младият колега има данни за дадената специалност, развива ли се добре, или трябва да се насочи към друга специалност. За повечето специалности трябва да има места и в областните болници, а само върховите, изискващи специален курс и технически възможности, да бъдат във водещите лечебни заведения. Накрая изпитът трябва да се провежда от членове на съответното научно дружество по специалността, а отговорникът за обучението да присъства, за да се видят и неговите резултати, каза д-р Райчинов.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД