Домашна рецепта за напукани устни

Домашна рецепта за напукани устниСухият студ е най-големият враг на здравите устни - кожата се напуква, понякога до кръв, парченца от нея се отделят на неприятни люспи, а говорът или усмихването стават невъзможни без болка, допълнително напукване и влошаване на външния вид.
За контриране на това състояние съществува лесен за приготвяне в домашни условия балсам, съчетаващ лечебните сили на невен и ший.
Маслото от ший, познато и като масло от карите, е кремаво мастно вещество, добивано от ореховите ядки на дървото Mangifolia. Ядките на дървото са наситени с витамини и мастни вещества, а свойствата им на овлажнител са известни още от древността, когато било едно от най-търсените масла от Египет и Гърция до Близкия Изток.
Съдържанието на олеинова киселина в това масло е от 40% до 60%; на стеаринова от 20% до 50%; на линолова от 3% до 11% и палмитинова киселина приблизително 1%. Свойствата, придавани му от тези мощни вещества обуславят неговата хилядолетна употреба както в медицината, така и в козметиката: за облекчаване на кожни заболявания - екзема, дерматит и псориазис; при раздразнения на изсушена кожа; при изгаряния, кожни рани и белези; за облекчение на слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми; за лечение на гъбични инфекции и защита на кожата от студа.
Маслото от невен, което също се използва в рецептата, придава на балсама противовъзпалителни и противовирусни свойства: напуканите устни най-често страдат от бактериални и вирусни заболявания като херпеса. Чрез контрола си над възпалителните процеси и кръвосъсирването, тази съставка предпазва и допринася за по-бързото оздравяване на устните.
За самия балсам са необходими:
1 с. л. масло от ший, 3 с. л. масло от невен, 1,5 с. л. пчелен восък, 10-15 капки ароматно масло по избор и 3-5 капки масло, богато на витамин Е. Восъкът се нарязва на малки парченца и се слага на водна баня, за да се разтопи. При разтапянето му се добавят маслата от невен и ший и започва бъркане до получаване на хомогенна смес. Сместа се сваля от водната баня и с продължаващо разбъркване се добавя витаминовото масло, а по избор и ароматно. Важно е витаминовият разтвор да не се добавя, докато сместа е все още твърде гореща, понеже витамините са силно чувствителни към температурата и могат да бъдат унищожени, ако тя е прекалено висока. Преди засъхване сместа се излива в подходящ контейнер или в стари и добре почистени тубички от балсам за устни.
С тази рецепта се добиват 40-45 г идеален балсам, който защитава и лекува устните едновременно. Всеки един от продуктите в рецептата може да се намери в специализирани магазини за биопродукти.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД