Най-сложната гинекологична операция извършиха в болница "Шейново"

Най-сложната гинекологична операция извършиха в болница "Шейново"Най-сложната гинекологична операция "Вертхайм", при която се отстранява целият генитален апарат на жената – матката, яйчниците и лимфните възли, беше извършена за първи път чрез лапароскопия във II АГ болница "Шейново" в София, съобщиха от болницата.
Операцията се извършва традиционно при диагноза карцином на шийката на матката, но за първи път в болницата се използва иновативният лапароскопски метод за нейното осъществяване.
Предимство на този метод пред традиционната операция е, че освен гаранция за минимална загуба на кръв, тя дава и възможност на лекарите да видят максимално добре околните тъкани. Така може да се установи по безспорен начин, че няма допълнителни разсейки и изменения, които да доведат до последващо развитие на карцинома, каза д-р Антони Ненов, част от екипа извършил операцията в "Шейново".
Пациентката, на която е извършена операцията, е на 61 години и при постъпване в болницата и направените изследвания е установен първи стадий на заболяването. Според докторите фактът, че заболяването е установено в този стадий, е гарантирал сигурност на опериращите, въпреки че интервенцията се провежда за първи път в "Шейново".
Екипът, извършил операциията - д-р Антони Ненов, д-р Николай Герджиков, д-р Мишел Соайб, д-р Ярослав Якимов (анестезиолог), работи отдавна заедно. Лекарите от екипа са преминали през редица курсове на обучение и съвместна работа с доктори от най-добрата гинекологична болница в Европа – германската "Шарите". Всичко това им позволява да пристъпят към извършване на тази най-сложна гинекологична операция и в болница "Шейново".
Предимствата на лапароскопския метод се отразяват благоприятно и на процеса на възстановяване след операцията. В периода на възстановяване на пациента очакванията са то да бъде много по-бързо, поради това че е избран този съвременен и модерен подход, чрез който не се отваря коремната кухина. Субективното усещане на пациента е генерално по-добро, отколкото при т.нар. тип операции, допълва д-р Герджиков от екипа на "Шейново".
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД