Лекарите ще останат в линейките, обеща министър Таня Андреева

Лекарите ще останат в линейките, обеща министър Таня АндрееваМинистърът на здравеопазването Таня Андреева категорично отрече твърденията, че повече няма да има лекари в екипите за спешна медицинска помощ, които се отзовават с линейки на повиквания.
Никой не е казал, че само фелдшери ще има в линейките. Обясни се в кои случаи лекарските асистенти и парамедиците ще бъдат изпращани, и в кои случаи ще ходят лекари. Никой не е казал, че лекарите излизат от линейките, каза Андреева в сутрешния блок на Нова телевизия.
Здравният министър поясни, че част от реформата предвижда въвеждане на телемедицината, при която особено "за по-леки случаи като повишено кръвно налягане, което трябва да се измери и да се дадат някакви медикаменти, спокойно може отиде и лекарския асистент, който да го направи под ръководството на лекар".
На въпрос защо по време на грипна епидемия се бият ваксини и защо държавата не поема отговорност за деца, пострадали от ваксини, след като задължава родителите да ваксинират деца, д-р Андреева заяви: Ваксина се поставя само на клинично здраво дете и никой не би си позволил компромиса да направи обратното. Световната практика показва, че много от заболяванията, причиняващи смърт са ликвидирани благодарение на ваксините.
По повод на липсващите лекарства за онкоболните здравният министър коментира: Големият проблем на липси на пазара, дори на медикаменти, които се внасят, е паралелния износ - внасят се медикаменти от други страни за българския пазар, след това фирмите ги изнасят, за да ги продадат отново в други страни, където цените са по-високи. От това, разбира се, фирмите генерират по-големи печалби.
Министър Андреева припомни, че има предложение в закона за лекарствените продукти за уведомяване и разрешителен период, така че държавата да осигури на пазара друг вид лекарствен продукт за дадено заболяване. Така че дефицитите не са по причина на политиката на здравното министерство, а заради фармацевтичния бизнес, добави тя.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД