България с най-много лекари и болнични легла в ЕС

България с най-много лекари и болнични легла в ЕСЛекарите и медицинските сестри са най-много на глава от населението в България. Те са повече от средното за Европейския съюз, става ясно от проекта на Националната здравна стратегия. Те обаче не са на правилните места, не са разпределени равномерно, каза зам.-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов.
Според стратегията, в която са залегнали данни от Националния статистически институт, през 2012 г. (от когато са последните данни на НСИ) на трудов договор работят 28 643 лекари, 47 806 медсестри и специалисти в общо 339 болници, диспансери, онкоцентрове и психиатрии. Това означава, че на 100 хиляди човека се падат 393 медици при средно 333 за ЕС. На 100 000 се падат по 663 болнични легла, докато средната стойност за ЕС е 545.
Специалистите обаче са концентрирани в големите болници, като има цели райони, където няма квалифицирани лекари, не достигат и джипитата.
Най-остър е дефицитът на анестезиолози, епидемиолози, съдебни медици, но вече се забелязва недостиг и на педиатри.
Д-р Юлиан Йорданов препоръчва в стратегията да се разпишат конкретни мерки как ще бъдат обезпечено населението и в най-отдалечените райони на страната с общопрактикуващи лекари. Според него най-приемлив е вариантът кметствата да осигуряват безплатно кабинети и жилища за джипитата, които не са местни и искат да отидат там. С такива екстри сега в Германия задържат докторите и привличат нови, включително и от бедни страни като България, Румъния и Словения.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД