Да се върне разпределението за лекарите, искат от БЛС

 Да се върне разпределението за лекарите, искат от БЛСРазпределение след дипломирането, подобно на това от соцвремената, ще позволи на младите лекари да специализират практически. Малките болници да обучават специализантите в първите две години, а след това да ги изпращат за още три в някоя от университетските или в големите многопрофилни болници. Тази възможност за задържане на докторите по места и обезпечаването на лечебните заведения в малките градчета с медици ще предложат от Българския лекарски съюз да бъде включена в екшънплана към Националната здравна стратегия за периода 2014 - 2020 година.
В него ще бъдат описани всички мерки и срокове, с които ще се изпълнява стратегията. Тя ще бъде обсъдена днес на здравната комисия в Народното събрание не само от депутатите, но и от представители на съсловните и пациентските организации.
Идеята е обучението по специалност да започва в болници, които макар и малки, ще имат оторизирани лекари за такова обучение. Тези медици ще играят ролята на супервайзери. Така младите лекари не само ще специализират, но и ще работят на щат и получават заплата в първите две години от обучението си. Когато пък след този период продължат да специализират останалите три години в университетска или многопрофилна в големия град, ще могат да си запазват работните места и да се връщат след това като специалисти в лечебното заведение, от което е тръгнала професионалната им кариера.
Сега специализантите плащат обучението си, като за годините, в които учат специалност, нямат възможност да работят на щат. Само малка част от болниците им плащат минималната за страната заплата или им дават по някой лев под формата на плащане за дежурство или хонорар.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД