Около 1 млн. българи имат алергии

Около 1 млн. българи имат алергииОколо 1 млн. българи страдат от някаква алергия, сочат последните данни на Българското дружество по алергология. Наскоро Световната Здравна Организация постави алергията на 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб.
В Европа между 30 - 40% от населението има алергии, между 10 - 20% от подрастващите на възраст от 13 до 14 години страдат от тежък алергичен ринит. При децата под 4-годишна възраст, 40% от екземите са свързани с хранителна алергия, която може да прогресира в респираторна.
17% от случаите на астма са свързани с хранителна алергия. Според статистиката 2/3 от децата с екзема имат прояви на алергичен ринит, а 50 на сто впоследствие развиват астма.
Специалистите от Българското дружество по алергология обръщат специално внимание на алергията към микрокърлежите в домашния прах, защото тя се свързва с целогодишни оплаквания, имащи сезонен пик през есента и началото на зимата. Това се дължи на повишаване на концентрацията им в дома през този период.
Често пренебрегвани, домашните микрокърлежи са първата и основна причина за отключването на респираторни алергии по света, отговорни за 20% от случаите на алергичен ринит. Много често алергичният ринит е свързан с повишен риск от развитие на астма.
Алергията към домашните микрокърлежи се явява невидима заплаха за здравето на пациента и сериозно засяга качество му на живот. Неизбежно присъстващи във всяко домакинство, тези невидими същества могат да предизвикат или дори да влошат алергичните симптоми.
Често алергията към домашни микрокърлежи се бърка с обикновения грип или настинка като болестта причинява трайни симптоми като повтарящо се кихане, хрема, запушен нос, сърбеж в очите или гърлото и може да доведе до отит, синузит, умора и астма, предупреждават алерголозите.
Алергията към домашни микрокърлежи има изключително въздействие върху качеството на живот на пациентите, засягаща ежедневните им активности (социални дейности, спорт, домакинска работа за 62% от болните), водещо до влошаване качеството им на съня (54%).
Резултати от някои клинични проучвания показват, че експозицията на домашни микрокърлежи в ранна възраст може да доведе до сериозни здравословни усложнения, както и че алергията към домашните микрокърлежи, различно от тази към другите алергени, на по-късен етап може да премине в астма.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД