Джипита искат справки дали пациентите им са пенсионери

Джипита искат справки дали пациентите им са пенсионериНационалното сдружение на общопрактикуващите лекари в България поиска от НОИ да се осигури възможност за проверка дали пристигналият пациент е пенсионер.
Мярката е необходима, защото от тази година пенсионерите у нас плащат само 1 лев от потребителската такса за посещение при семейния лекар или специалист, а не 2,90 лв. като останалите осигурени.
В момента можем само да попитаме дали болният е пенсионер, а отговорът му да се окаже, че не е верен. Не можем да разчитаме на голи уверения. А като върнем пациента за пенсионното решение, се стига до напрежения и скандали в кабинета, казват лични лекари.
Няма как да разберем и ако някой е първа или втора категория труд и затова е пенсиониран по-млад, съответно има правото само на 1 лев такса. Други българи имат навършена възраст за пенсия, но нямат нужния стаж или са работили съвсем малко, посочи и д-р Виктория Чобанова, секретар на сдружението.
Тя и колегите настояват да се намери механизъм, по който лесно да става ясно кои групи пенсионери имат право на по-евтината тарифа. Джипитата предлагат както се проверява здравноосигурителният статус и дали болният е с прекъснати пациентски права, да има справка и за социалния му статус.
НОИ е получил писмото на сдружението на общопрактикуващите лекари. Тепърва институтът ще се произнесе по проблема.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД