Сдружение иска забрана на маргарина у нас

Сдружение иска забрана на маргарина у насВ специално писмо до министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева от Сдружение "Зелени инициативи" апелират за забрана на маргарина в България.
От организацията призовават Агенцията по безопасност на храните, Министерството на здравеопазване и другите държавни органи, имащи отношение към здравето на хората, да проведат дебат за забрана на употребата на всички хидрогенирани мазнини в хранителната индустрия.
Екоактивистите посочват, че страната ни е на челните позиции в Европейския съюз по сърдечносъдови заболявания.
Те припомнят, че неотдавна американската Държавна агенция за храните и лекарствата обяви хидрогенираните масла за вредни за здравето и наложи забрана за използването им.
Тези мазнини причиняват диабет, мозъчни инсулти, инфаркти, деменция, влошават качеството на майчината кърма, исхемична болест на сърцето, затлъстяване, атеросклероза и други заболявания.
Както е известно при хидрогенацията естествени растителни масла, добити от царевица, рапица, соя и др. се нагряват и молекулният им състав се "дообогатява" с един атом водород. Така маслата придобиват по-голяма твърдост и трайност.
Този процес обаче променя първоначалната молекулна структура на маслата. Те стават вредни за здравето защото се отлагат по кръвоносните съдове и не се разграждат от организма, пишат още от сдружението.
Екоактивистите настояват страната ни да стигне по-далеч като забрани употребата на всички вредни трансмазнини, които са в основата на маргарина, палмово масло и растителната сладкарска сметана. Това са продукти, които у нас масово се използват за производството на бисквити, вафли и други подобни тестени изделия.
Всеизвестно е, че маргаринът и растителната сладкарска сметана също така са основен компонент при произвоството на торти, сладоледи и тестени изделия от бутер тесто, консумирани и от много деца.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД