Искат НЗОК да поеме лечението на болните от псориазис

Искат НЗОК да поеме лечението на болните от псориазисНационалната здравноосоигурителна каса да поема лечението на болните от псориазис, поискаха от Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения.
Тъй като засяга сравнително голяма част от населението и влошава значително качеството на живот на пациентите, псориазисът е признат за социално значимо заболяване и лечението му се заплаща от здравните фондове в цяла Европа.
У нас обаче здравната каса заплаща само 10-дневна клинична пътека за сложно протичащите форми на псориазис, които са едва между 10 и 20 на сто от всички форми на болестта.
По данни на Световната здравна организация пациентите с псориазис в България са около 150 000 души. Псориазисът е хронично незаразно заболяване, свързано с имунната система, която кара кожните клетки да се делят твърде бързо. Това води до образуване на псориатични плаки, най-често разпознаваеми на лактите, коленете, кръста, скалпа, ухото.
Много често, когато плаките са видими и заболяването излезе на "светло" - хората срещат неразбиране и дори невъзможност да си намерят работа, поради погрешното схващане, че заболяването е заразно.
За много пациенти освен естетичен проблем, псориазисът представлява и рисков фактор за развитие на сериозни животозастрашаващи заболявания като инсулт, злокачествени заболявания, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, диабет от втори тип и артрит.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД