Всеки четвърти у нас умира преди 65

Всеки четвърти у нас умира преди 65Всеки четвърти българин умира, преди да е навършил 65 години. Тези мрачни данни се посочват в Годишния доклад за здравето на населението през 2012 г., който здравната комисия в парламента прие днес. Най-често хората у нас умират от сърдечносъдови заболявания. Втората причина за високата смъртност в България е ракът.
Ранната смърт спохожда мъжете два пъти по-често, отколкото нежния пол. През 2012 г. детската смъртност чувствително е намаляла, но продължава да е два пъти по-висока от средното за Европейския съюз.
По-малко са били и абортите, но и техният процент е значително по-висок в сравнение с останалите европейски държави. Данните сочат, че всеки десети аборт е на момиче под 19-годишна възраст.
Междувременно състоянието на българското здравеопазване става все по-лошо. Дълговете на болниците продължават да нарастват, а за три години броят на лекарите в страната е намалял с 20%.
През 2009 г. медиците са били близо 35 000, а през 2012 г. са едва 28 643 души. Близо 47 на сто от тях са на възраст до 60 години, една пета - над 60 години, а една четвърт - между 31 и 45 години. Млади и високо квалифицирани медици продължават да бягат зад граница. На практика страната напуска по един випуск годишно.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД