Увеличаване на здравните вноски за децата искат от БЛС

Увеличаване на здравните вноски за децата искат от БЛССредства за нови клинични пътеки ще се осигурят, ако държавата започне да плаща пълния размер на здравната осигуровка за децата. Това каза пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов след среща с министъра на здравеопазването Таня Андреева.
Председателят на съсловната организация предлага изравняване на детските здравни вноски с тези на пълнолетните, които плаща държавата, или 8 процента. "Ако държавата плаща за децата не 4, а 8 процента здравна вноска, това ще осигури допълнителни 160 млн. лв. за половин година", уточни той, цитиран от БТА.
Според него по този начин могат да се набавят средства за новите две клинични пътеки и три процедури, за които Националната здравноосигурителна каса не успя да осигури средства за тази година.
Средствата биха били достатъчно и за плащане на допълнителни разходи в болничната помощ, каза още д-р Райчинов. Според него увеличаването на размера на осигуровката за деца е по-добро решение, отколкото да се актуализира бюджетът на Здравната каса.
Клиничните пътеки, за които НЗОК няма средства, са "Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания", "Диагностични процедури и консервативно лечение на заболявания в областта на детско-юношеската гинекология" и "Хирургично лечение на деца до 1 година с вродени аномалии".
Здравната каса отложи за следващата година и клиничните процедури "Пренатална и инвазивна диагностика на бременността" и "Наблюдение при пациенти с невромускулни заболявания на неинвазивна вентилация".
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД