12 000 момичета веча са се ваксинирали срещу рак на маточната шийка

12 000 момичета веча са се ваксинирали срещу рак на маточната шийкаСлед старта на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка през 2012 г. близо 12 хиляди или 24% от 12-годишните девойки у нас са се възползвали от безплатната имунизация срещу болестта, показват последните данни на НЗОК.
България е една от 40-те държави в световен мащаб, които поемат имунизацията срещу заболяването с публични средства.
За сравнение по данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията процентът ваксинирани момичета в Европа варира между 17 и 84%, като програмите в Англия и Дания водят класацията с обхват от над 80%, а в Шотландия той е над 90%.
Профилът на безопасност на ваксините продължава да бъде много добър, като възможните нежелани реакции се следят текущо от Европейската агенция по лекарствата.
От 28 до 31 януари 2014 г. за седми път у нас се отбелязва Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка.
Тази година инициативата се провежда под патронажа на Комисия по здравеопазването към 42-то Народно събрание със съдействието на Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката, Националната здравноосигурителна каса, Столична община, Български лекарски съюз, Национален център по заразни и паразитни болести, Български национален раков регистър, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, Национално сдружение на педиатрите от доболничната помощ, Българския червен кръст, Национално сдружение за профилактика на рака на маточната шийка и Асоциация "Усмихни се".
Всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар, да получи повече информация на сайта на Националната програма http://hpv-vaccine.bg или на безплатната телефонна линия на Програмата - 0 800 134 54.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД