НЗОК улеснява достъпа до лекарства за психози и епилепсия

НЗОК улеснява достъпа до лекарства за психози и епилепсияОт 1 февруари 2014 г. отпада изискването за експертиза при изписването на 18 скъпоструващи лекарствени продукта, предназначени за домашно лечение на шизофренни психози, афективни разстройства и епилепсия, съобщиха от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса.Във връзка с това за лечението на пациенти, на които в терапевтичните схеми като монотерапия или комбинирана терапия са включени цитираните лекарствени продукти, няма да е необходимо издаването и утвърждаването на протокол при предписването и отпускането им.
Здравната каса е изпратила указания до районните здравоосигурителни каси за начина, по който ще получат лекарствата си болните, които вече имат издадени протоколи, както и тези, на които им предстои терапия със съответните медикаменти.
При наличие на утвърдени действащи протоколи за съответните лекарствени продукти се издава рецептурна бланка за конкретния лекарствен продукт с дозите, посочени в протокола. За здравноосигурените лица, които имат назначена терапия с такива медикаменти и са им издадени протоколи, не се налага извънреден преглед или консултация със специалист за остатъчния период на валидност на протокола.
Започване на терапия с лекарствени продукти, за които е отпаднало изискването за експертиза, както и при промяна на терапевтичната схема, задължително се извършва след преглед от лекар - специалист по вида на заболяването.
На общопрактикуващия лекар се представя актуален медицински документ от извършени прегледи (амбулаторен лист, епикриза) с назначената терапия - лекарствен продукт и доза. Корекция на терапията и на съответната доза извършва само специалист по заболяването.
С отпадането на ограничението за експертиза при изписване на скъпоструващи лекарствени продукти за лечение на заболяванията шизофренни психози, афективни разстройства и епилепсия ще бъдат облекчени хиляди болни, които досега получаваха посочените медикаменти след издаване на протокол.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД