Министър Таня Андреева: За 7-милионна България 400 болници са твърде много

Министър Таня Андреева: За 7-милионна България 400 болници са твърде многоВ здравеопазването трябва да има приемственост като цяло. Важно е да се възстанови системата, заяви тази сутрин по БНТ здравният министър д-р Татяна Андреева.
Тя даде да се разбере, че ще има закриване на болници и съкращаване на медицинския и немедицински персонал на места. Разберете, на 7-милионна България 400 болници са прекалено много, заяви здравният министър. Според нея е важно качеството на болниците.
След като имаме резултатите от Сметната палата, която посочи слабости и нарушения на двама здравни министри от правителството на Бойко Борисов, сега, според Андреева има база, на която да се търсят решения. Трябва да отстраним проблемите. Това, че е липсвал контрол е причинило фалити на не една болница. Системата е в много тежко състояние и само за една година трудно може да бъде поставена в добро състояние. Допускани са изключително много системни грешки, посочи Андреева.
Много е важно какви са екипите, които управляват болниците. Има достатъчно ефективна уредба, която трябва да се спазва, за да бъде гарантирана финансовата стабилност на здравните заведения. Тук е важно не министърът да е майка за едни и мащеха за други, подчерта Андреева. Трябва да се изпълняват наредбите. Ние затова сега правим проверки във всички болници, за да видим в какво състояние са, подчерта тя.
Министърът обясни и как ще се спаси болницата в Стара Загора. От две механично слети структури - с 2 детски отделения, 2 урологични отделения и пр. , без допълнителна наредби, сега правим нов щат. Това е все едно да ви съберат с ваши съседи и да не направят нищо ново, коментира Андреева. Има и болници, които не са били контролирани - такава е Бургаската, която не е била финансирана, не са обновявани апаратурите.
При реформите няма как да не се съкрати медицинският персонал. Между 20 и 30% от медицински и немедицински персонал в старозагорската болница ще бъде съкратен, защото има критерии и те трябва да бъдат спазени, твърди министърът.
За общинските болници е важно общините да упражняват контрола, но и да вървят към публично-частното партньорство. Има възможности и трябва да се търсят възможностите и на частните болници.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД