87% не познават процедурите за ставане на донор

87% не познават процедурите за ставане на донорПредстои да бъде разширена мрежата от координатори по донорство, като в специално обучение ще бъдат включени и анестезиолозите от болничните заведения с ІІ ниво на компетентност на отделенията и клиниките по анестезиология и интензивно лечение. Медиците ще преминат през специфична подготовка, като целта е да бъдат запознати в детайли с особеностите и изискванията за професионално поведение при донорска ситуация. Обучението ще бъде организирано от Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) и ще бъде поверено на най-добрите специалисти в областта на донорството и трансплантациите. Това съобщи днес директорката на ИАТ д-р Мариана Симеонова. Тя поясни, че до момента усилията са били насочени главно към координаторите по донорство в 26-те донорски бази, но сега се преценява, че има необходимост от увеличаване броя на координаторите, с каквито е добре да разполагат и други болници.
Предстои подготовката и издаването на ново ръководство с практически препоръки в областта на донорството, което ще отразява най-съвременните познания и най-добрите подходи, които трябва да владеят медиците, работещи в тази сфера, съобщи още директорката на агенцията.
Българинът все повече осъзнава значението на солидарността и съпричастността, определено за него те вече са важна морална ценност в трудни ситуации, когато близките на починал са изправени пред дилемата да дадат или да не дадат съгласие за донорство на органите му, стана ясно още по време на срещата. Само от началото на тази година имаме 5 случая на донорство, благодарение на което са осъществени 14 трансплантации, посочиха от ИАТ. За сравнение – през 2012 година у нас е имало 10 докладвани донорски ситуации, от които са били реализирани 2, а през 2013 г. от 21 докладвани донорски ситуации са били реализирани 10, т.е. повече от половината, при това в някои случаи трансплантацията се е оказала невъзможна не поради отказ на близките да дадат съгласие, а защото са били налице медицински противопоказания, добави още тя. Въпреки всичко обаче обществото ни като цяло си остава недобре информирано за възможностите, които дава донорството, посочиха специалистите, като се позоваха на данни от социологическо проучване, осъществено неотдавна по идея на ИАТ. Изводите на социолозите сочат, че 87% от анкетираните не познават процедурата за ставане на донор, а 72% са на мнение, че информацията за възможностите, които се предоставят чрез донорство е недостатъчна и биха желали да научат повече по този въпрос.
След сериозния спад на трансплантациите през периода 2009 -2011 г., напоследък се забелязва тенденция към леко увеличаване на техния брой. По данни на ИАТ през 2011 г. у нас са били извършени 17 бъбречни трансплантации, през 2012 г. са 13, а през 2013 г. техният брой е вече 28. Същото се отнася и за чернодробните трансплантации – през 2011 г. те са били 6, през 2012 броят им е само 4, а през 2013 г. се е увеличил на 7. Тенденцията е валидна и за сърдечните трансплантации – през 2011 и 2012 г. са били трансплантирани по 2 пациенти, докато през 2013 г. трансплантираните са вече 4. Независимо от раздвижването и лекият напредък, от агенцията отчитат че поради липса на донор всяка година у нас умират по 200 души от чакащите за трансплантация, а в листата се включват нови 300 души. В момента общият брой на нуждаещите се от трансплантация у нас е 1067 души, сочат обобщени данни на ИАТ. Най-много българи чакат за трансплантация на бъбрек – 987 болни, следвани от чакащите за трансплантация на черен дроб – 47, на сърце – 26, на бял дроб – 6 и на тънко черво – 1.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД