2 млн. души не плащат здравни осигуровки

2 млн. души не плащат здравни осигуровкиРекордно изпълнение на осигурителните вноски за 2013 г. отчетоха данъчните. През миналата година постъпленията за социални и здравни вноски за периода са близо 5,8 млрд.лв., съобщават от Националната агенция по приходите.
Над плана от осигуровки са събрани 114 млн. лв. - съответно 64 млн.лв. повече здравни, 6 млн.лв. за държавното обществено осигуряване и 45 млн.лв. вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване, посочват още от НАП.
Наскоро лекарски и пациентски организации предложиха държавата да лиши от социални помощи хората, които не плащат редовно здравните си осигуровки. Мярката е част от идеите за реформи в здравната система.
Санкциите обаче няма да засегнат бедните граждани и ще са само за хората, които получават достатъчни доходи, но съзнателно не внасят данък "Здраве".
Медиците и пациентите настояват също така данъчните да издирват неосигурените лица, а впоследствие здравната каса да си търси правата по съдебен ред.
За целта се обсъжда възможността Националната агенция за приходите да получи достъп до кредитния регистър на Българската народна банка.
Към днешна дата близо 3,9 млн. души се осигуряват за сметка на държавния бюджет. Това са пенсионери, деца под 18 години, студенти, държавни служители и социално слаби.
Здравни осигуровки дължат 3,4 милиона души, а 2 млн. от тях не ги плащат. Това означава, че 28% от хората у нас нямат право на безплатен достъп до медицинска помощ.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД